Hlavní obsah

Za zakrytý obličej možná čeká fotbalové výtržníky až tři roky vězení

PRAHA

Radikální sportovní fanoušky možná čeká trest až tříletého vězení za vstup na hrací plochu nebo za zakrývání obličeje. Rozšířit takto výčet jednání, na které by se vztahoval trestný čin výtržnictví, ve středu navrhl ve sněmovně poslanec ČSSD Josef Tancoš v rámci souboru novel k zákonu o zavedení trestní odpovědnosti firem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

O uzákonění trestného činu vstupu na hrací plochu dlouhodobě usiluje Českomoravský fotbalový svaz. Za nedostatečnou považují fotbaloví funkcionáři dosavadní právní úpravu, podle níž může být potrestán ten, kdo "hrubým způsobem ruší přípravu nebo průběh organizovaného sportovního utkání", dvěma roky vězení, případně až třemi lety v případě opakovaného provinění.

Zákaz vstupu na deset let

Loni navíc trestní zákon zavedl trest pro fotbalové chuligány v podobě zákazu vstupu na sportovní akce až na deset let.

Volání po zpřísnění zákona zesílilo po květnovém fotbalovém zápase mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí. Tehdy vtrhli fanoušci na hrací plochu a pustili se do šarvátek. Násilnostem nezabránilo ani posílení pořadatelské služby a spolupráce s policií.

Nově by mělo podle Tancošova návrhu hrozit vězení tomu, kdo neoprávněně vstoupí po skončení organizovaného sportovního utkání na hrací plochu. Stejně přísně by měl být potrestán i návštěvník tohoto utkání, který by měl obličej zakrytý "způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jeho identifikaci".

Reklama

Související témata: