Hlavní obsah

Vyšachovat Peltu, to je důvod kandidatury majitele Plzně Paclíka na šéfa českého fotbalu

PRAHA

Žádné fráze, diplomatické formulace, laciné průpovídky. Majitel mistrovské Viktorie Plzeň Tomáš Paclík formuloval naprosto pregnantně, proč se rozhodl vstoupit do předvolebního boje a na listopadové valné hromadě v Nymburce se ucházet o funkci předsedy Fotbalové asociace ČR. Nechce dopustit, aby do křesla šéfa českého fotbalu usedl jablonecký boss Miroslav Pelta. „Hlavně nechci dopustit, aby se k moci dostali lidé, kteří za ním stojí, vybrali si ho jako svého kandidáta a jimž jde o moc a peníze,“ potvrdil Paclík.

Foto: Petr Horník, Právo

Debata dvou fotbalových šéfů a uc hazečů o vládu nad českým fotbalem - jablonecký Miroslav Pelta (vlevo) a plzeňský Tomáš Paclík.

Článek

Původně chtěl Tomáš Paclík ke kandidatuře na předsedu přesvědčit manažera M. Jahna, místopředsedu ČOV J. Kejvala nebo někdejšího šéfredaktora ČT24 R. Bradáče, ale když postupně všichni odmítli, vstoupil na předvolební kolbiště sám. Právě proto, že ho majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta neskonale irituje a on tudíž chce jeho zvolení zabránit.

Byli bychom za kašpary, tvrdí Paclík

„Pelta je sice schopným a zkušeným manažerem, ale současně je zdiskreditovaný. I v zahraničí, takže náš fotbal by se jeho zvolením ocitl v mezinárodní izolaci. O jeho nedostatečné jazykové vybavenosti nemluvě. Byli bychom za kašpary, kdyby někam přijel s překladatelkou,“ pravil Paclík, který vlastní Viktorii Plzeň, ale přitom žije v Olomouci, takže se domnívá, že by v tolik diskutabilním dvoukomorovém uspořádání mohl delegátům zahrát na moravskou notu.

„Nechci hrát na žádnou notu, i když kandidátem Moravy bych se klidně stal. Tedy pokud by pro určení kandidatury za jednu či druhou komoru bylo rozhodující bydliště a nikoli klubová příslušnost. Mně jde ale hlavně o to, aby se volební systém neohýbal podle něčích potřeb,“ dodával Paclík, co ho irituje pomalu stejně, jako Pelta.

Pelta si chce splnit životní sen

Jenže Pelta je pro majitele plzeňského klubu alfou a omegou jeho snažení a předvolebního úsilí.

„Když nebude kandidovat on, nepůjdu do předvolebního boje ani já. Ostatně, nabízel jsem mu, aby kandidaturu stáhl a bavili jsme se o tom, jak pomoci českému fotbalu. Jenže on si chce splnit svůj životní sen a ví, že nastal moment teď, nebo nikdy,“ rozpovídal se o svém sokovi Paclík.

Přitom ale jedním dechem paradoxně připustil, že než aby i po nymburské listopadové valné hromadě zůstal český fotbal na další měsíce bez předsedy, bude lepší, aby se Pelta předsedou přece jen stal. Prostě, paranoidní situace, která ostatně panuje v celém českém fotbale.

Berbra obviňuje i přesvědčuje

I Paclík se v ní zmítá. Peltovi moc a moc zazlívá spojenectví s šedou eminencí českého fotbalu Romanem Berbrem.

„Jdu proti spojení těchto pánů, protože jsem přesvědčen, že spolu dělají obchod! Ostatně, už před zářijovou valnou hromadou to bylo zřejmé. Berbr nejprve podporoval Rajchla, ale když se blížila valná hromada, sdělil, že bude podporovat Peltu," tvrdil, když oznamoval svou kandidaturu.

Současně ale přiznal, že se i on bude ucházet u Berbra o volební podporu. „Samo sebou, že i jeho se budu snažit přesvědčit,“ prohlásil, když měl jmenovat ty, kteří mu dají hlas, aby se stal dočasným předsedou a připravil půdu pro svého nástupce, jenž by měl být zvolen na řádné valné hromadě v červnu roku 2013.

Kandidaturu na předsedu zatím oznámili Pelta a Paclík, do uzávěrky 27. října ji však podle Paclíkova tvrzení potvrdí i asociační místopředseda Jindřich Rajchl.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články