Hlavní obsah

FIFA chce zjednodušit pravidla o ofsajdu

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA chce v budoucnu zjednodušit pravidla o ofsajdu. Podle Franze Beckenbauera - předsedy dvacetičlenné komise, která se návrhy změn zabývá - by se také měly zmírnit tresty za některé prohřešky ve vápně.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Prezident FIFA Sepp Blatter (vpravo) v objetí Franze Beckenbauera

Článek

Beckenbauer je přesvědčen, že v některých případech jsou hráči za přestupek ve vápně trestáni třikrát - penaltou, vyloučením a následným zastavením činnosti. Tomu by chtěl bývalý slavný německý reprezentant v budoucnu zabránit. "Za obyčejný zákrok, kdy chcete trefit míč, ale jste tam o chvilku později, je penalta a žlutá karta dostačující trest," citovala dvojnásobného mistra světa agentura Reuters. "Pokud půjde o agresivní zákrok, který by byl oceněn červenou kartou i jinde na hřišti, pak by mělo být na místě vyloučení a penalta," uvedl.

Pravidlo o postavení mimo hru je v současnosti podle Beckenbauera příliš komplikované. "Máme tady pasivní a aktivní ofsajd. To je nesmysl, je to příliš složité," řekl bývalý trenér německé reprezentace, Marseille a Bayernu Mnichov. "Když jsem ještě hrál, bylo to jasné, ofsajd byl ofsajd. Proto si myslím, že bychom měli pravidla zjednodušit. Ne se vrátit úplně na začátek, ale najít střední cestu," prohlásil.

Skupina odborníků FIFA chce návrhy na změny předat pravidlové komisi IFAB na jejím zasedání v březnu 2012.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň