Hlavní obsah

Konečně. Vedení fotbalu vítá návrat k tréninku a věří i v brzký restart soutěží

Po měsících beznaděje zase dobrá zpráva. Fotbalová asociace ČR vítá po celé řadě urgencí z její strany aktuální zprávu ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR, které informovalo, že v rámci postupného rozvolňování po konci nouzového stavu, patří amatérský sport mezi jeho priority a že tak dochází k restartu tréninku amatérských týmů v maximálním počtu 20 osob.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku s dětmi z fotbalové školy Petra Čecha

Článek

Naděje ožívá. FAČR zároveň věří, že jde jen o první důležitý krok, který pomůže částečně napravit aktuální stav spojený s dlouhodobým omezením amatérského sportu v oblasti tělesného a duševního rozvoje zdraví mládeže, ale i celé společnosti.

„Po sérii návrhů a aktivitě, kterou jsme jako FAČR společně s celým sportovním hnutím vyvíjeli, je tu konečně pozitivní zpráva a jasný vzkaz směrem k veřejnosti. Věřím, že slova nového ministra zdravotnictví o tom, že sport patří mezi priority jeho resortu, budou naplněna i dalšími konkrétními kroky, které budou souviset s restartem amatérského sportu, konkrétně tedy s restartem amatérských soutěží," říká Martin Malík, předseda FAČR.

Veškerý mládežnický sport se v zemi zastavil už na začátku října minulého roku a v kombinaci se zákazem výuky tělesné výchovy na základních školách se i podle názorů odborníků jedná o nebezpečný stav pro budoucí duševní i tělesné zdraví celé populace.

Je třeba odpískat nudu

„Už půl roku máme děti zavřené doma. U odvážnějších rodin běhají a sportují děti nekoordinovaně bez jakékoliv kontroly na veřejnosti. Věříme, že je sportovní prostředí schopno nastavit a dodržovat pravidla tak, jako jsme to dokázali i my v rámci profesionálních fotbalových soutěží. Proto kvitujeme rozhodnutí ministerstva zdravotnictví," poukazuje Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru Ligové fotbalové asociace, která se připojila k iniciativě sportovních organizací.

Vedení fotbalu se během pandemie i nouzových stavů snažilo, aby se mohla především mládež v rámci všech omezení alespoň částečně udržovat ve fyzické i psychické kondici. Postupně byly spuštěny projekty Trénuj doma, MČR v individuálním tréninku a také Odpískej nudu.

Je znát jasná apatie

„Potkávám se každodenně s mnoha rodiči i dětmi, na kterých je reálně vidět jasná apatie z nekončícího stavu, kdy nemohli být fyzicky aktivní. O to více věřím, že právě nyní přišel správný impuls, který nás jako společnost vrátí na správnou cestu," doufá Malík.

Sezonu ještě nepovažuje za ztracenou. „Věřím, že na možnost tréninku naváže v rámci veškerých postupných rozvolňování i možnost restartu amatérských soutěží. Nejde jen o fyzickou a mentální stránku dětí a veřejnosti, ale také o stránku tolik potřebné socializace, o které se příliš nemluví," zdůrazňuje předseda FAČR.

Příslib je důležitý také pro profesionální fotbal.

„LFA sdružuje elitní profesionální kluby nejpopulárnějšího sportu u nás, ale zároveň je úzce spojena s výkonnostním fotbalem, ve kterém nám vyrůstají hráči pro vrcholovou úroveň a budoucí reprezentanti České republiky. Také proto je pro nás naprosto zásadní, aby mládežnická družstva mohla co možná nejdříve plnohodnotně obnovit svou činnost a věříme, že s přispěním jednotlivých klubů toho brzy dosáhneme," poznamenává Svoboda.

Reklama