Hlavní obsah

Skandál, plivnutí do tváře. FAČR si po dalším omezení sportu nebere servítky

Praha

Rozhodnutí nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ponechat kvůli koronavirové situaci omezení shromažďování na maximálně dvě osoby a nedovolit tak postupný restart amatérského sportu odsoudila i Fotbalová asociace ČR. FAČR považuje přístup nového člena vlády za skandální a označila jej za plivnutí do tváře všem, kteří se chystali na pondělní obnovení tréninků v rámci ohlášeného rozvolnění.

Foto: Sport.cz

Malí sportovci se těšili na pondělí marně...

Článek

Od pondělí mělo být původně možné venku trénovat až ve 20 lidech, ale nakonec rekreační sport dětí a amatérů v organizované formě a ve skupinách povolen nebude. Arenberger, který v tomto týdnu přebral resort zdravotnictví po Janu Blatném, vydal nařízení, podle něhož zůstane stávající omezení setkávání na maximálně dvě osoby.

"FAČR považuje v tuto chvíli podobný přístup za skandální a zároveň za plivnutí do tváře všem, kteří se na základě pátečního vyjádření pana ministra začali chystat na pondělní restart tréninkového procesu v režimu 20 osob na venkovních hřištích," řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Asociace se podle něj s případným opětovným zákazem amatérského sportu jen tak nesmíří. "Situace je především v oblasti nemožnosti tréninku dětí alarmující s možnými nevratnými procesy a FAČR nehodlá podobné devastaci zdraví zejména nejmladší generace pouze přihlížet," uvedl Jurman.

"FAČR ve spolupráci s řadou ostatních svazů, ČUS a NSA navíc připravila celou řadu scénářů, jak bezpečně zajistit návrat sportovců (fotbalistů) na sportoviště. Nyní využije veškerých možností k tomu, aby tedy alespoň podle nich restart sportu probíhal," doplnil Jurman.

V tuto chvíli směji v Česku kolektivně trénovat pouze profesionální sportovci a týmy. Amatéři naopak mají zákaz, který platil po většinu roku od začátku pandemie vloni v březnu. Sportovat se smí pouze venku po dvojicích.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín