Hlavní obsah

Super liga? Účastníci musí nést následky. Jde jen o chamtivost, říkají, Infantino i Bach

Aktualizováno

Předseda světové fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino se postavil proti nové Super lize. Účastníci se podle něj musí připravit na následky, protože nemohou hrát současně vlastní uzavřenou ligu a jiné soutěže. Super liga se nelíbí ani předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. K jejímu založení podle něj vedla chamtivost.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Předseda FIFA Gianni Infantino se postavil proti nové superlize.

Článek

S vytvořením ligy pro nejbohatší kluby nesouhlasí ani šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Soutěž podle něj byla založena jen kvůli chamtivosti a popírá podstatu evropského sportu, v němž jde na prvním místě o sportovní výkonnost.

O vytvoření Super ligy v pondělí informovalo dvanáct velkoklubů z Anglie, Itálie a Španělska. Jejich krok ostře zkritizovali politici, fanoušci, někteří bývalí i současní hráči a trenéři, národním svazy a především evropská fotbalová unie (UEFA), která jim pohrozila vyloučením z národních soutěží a hráčům zákazem reprezentace.

"Jestli se rozhodnou jít vlastní cestou, tak se musí připravit nést následky. Jsou zodpovědní za vlastní osud," uvedl Infantino na úvod kongresu UEFA v Montreux. "Tím chci říct, aby to všem bylo naprosto jasné, že buď hrajete tam, nebo tady. Není nic mezi," přidal.

FIFA a UEFA na jedné lodi

Infantino také zopakoval, že FIFA v boji proti superlize plně stojí za UEFA. "Jsme jasně a silně proti uzavřené Super lize, která nerespektuje současné vedení fotbalu," prohlásil. "Nicméně doufám, že se situace uklidní, vše se vyřeší i s ohledem na solidaritu k ostatním klubům a také k zájmům národního, evropského i světového fotbalu," dodal.

Chvíli před Infantinem na kongresu vystoupil s kritikou Super ligy také předseda MOV. "Model evropského sportu je výjimečný tím, že je založený na férové soutěži, ve které jste odměněni za sportovní výkony. A to je teď jen kvůli chamtivosti ohroženo," prohlásil Bach.

Reklama