Hlavní obsah

Amatéři mohou hrát od pondělí fotbal v plném počtu včetně brankářů

Amatéři mohou hrát od pondělí fotbal v plném počtu hráčů včetně brankářů. Místo současných dvanáctičlenných skupin, případně dvacetičlenných mládežnických v některých krajích, bude venku povoleno sportování až třiceti lidí. Počítá s tím aktualizované vládní opatření proti šíření koronaviru. Vnitřní sportoviště se zatím jen pootevřela, vláda tam povolila sportování maximálně dvou osob ve věku do 18 let. Mohou mít k sobě trenéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Představitelé sportu jakékoliv uvolnění vítají. "Navýšení skupiny na třicet na venkovní sportovištích je samozřejmě dobré a pro některé mládežnické týmy může mít pozitivní dopad," uvedl pro ČTK předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. Pro volejbalisty stejně jako pro ostatní kolektivní sporty zůstávají haly uzavřené. "Zásadní pro nás bude, až se povolí využívat vnitřní sportoviště ve větším počtu, například ve dvaceti sportovcích," poznamenal.

O zpřístupnění vnitřních sportovišť jednala Česká unie sportu (ČUS) a Národní sportovní agentura na ministerstvu zdravotnictví v úterý. "Představovali jsme varianty pro bezpečné sportování uvnitř, poukazovali na konkrétní příklady badmintonu nebo tenisu v halách, které jsou z našeho pohledu bez velkých hrozeb přenosu viru. Poukazovali jsme na to, že řada sportovních center dokáže zajistit dostatečné provzdušnění prostor s cirkulací venkovního vzduchu. Proto si myslíme, že v současné době je možné pustit dovnitř čtyři lidi bez omezení věku," řekl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Foto: archiv Petra Koukala

Předseda Českého badmintonového svazu Petr Koukal

Ani tak daleko zatím vláda nešla. Šéf Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl ale doplnil, že na další týden je přislíbené další rozvolnění. "Pokud se epidemiologická situace bude lepšit, mohlo by do vnitřních sportovišť více lidí, aby se mohly realizovat plnohodnotné tréninky kolektivních sportů, které jsou pro amatéry zavřené několik měsíců," řekl.

Tréninky by mohli po dvojicích zahájit třeba badmintonisté, kteří v aktuálním větrném počasí hrají třeba na parkovištích. Je ale otázka, zda to za těchto podmínek bude proveditelné. "Nejsem si jistý, že kvůli tréninkům mládeže otevřou všechna badmintonová centra. Někde se jim to třeba z provozních důvodů nevyplatí. Jako svaz ale budeme tréninky dětí plně podporovat. Je pro nás nesmírně důležité, aby mládež neztratila s badmintonem kontakt a mohla se navracet technika úderů, kterou mnozí po tak dlouhé době ztratili," uvedl předseda Českého badmintonového svazu Petr Koukal.

"Je to určitě krok dopředu. Pevně věřím, že některé squashové kluby konečně začnou plnohodnotněji fungovat. Všichni chápeme, že přednost dostala mládež, ale rádi bychom, aby co nejdříve mohli sportovat uvnitř také dospělí a rozjela se tak naplno komerční činnost squashových center. Nejsem si totiž jistý, že provozovatelé squashcenter, což jsou většinou komerční subjekty, budou ochotni svá centra otevřít pouze kvůli mládeži - tedy vlastně na několik málo hodin denně...," míní Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe, který ale kvituje zmíněné rozhodnutí.

"Dostali jsme možnost vrátit mládež do squashových kurtů, což považuji za velmi důležité. Máme totiž obavu z toho, že mnohým dětem tento komfortní stav začal vyhovovat, což je pro jejich zdraví velmi špatné. My jako Česká asociace squashe rozhodně budeme všechny kluby iniciovat k tomu, aby co nejdříve zahájily tréninky.," dodává.

Reklama

Související témata: