Hlavní obsah

Slavia či Liberec daly nominaci na šéfa fotbalu Fouskovi

Aktualizováno

Dnešek je dalším zlomem v boji o vládu v českém fotbale. Petr Fousek, Karel Poborský a Vladimír Šmicer oficiálně kandidují na předsedu Fotbalové asociace ČR. Všichni tři předložili dostatečný počet nominací. Končící předseda Martin Malík bude v červnových volbách kandidovat na pozici místopředsedy a člena výkonného výboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek potvrdil svou kandidaturu na předsedu FAČR.

Článek

Nejprve dnes vyšly najevo nominace pro Fouska, o pár hodin později bylo jasno i kolem Šmicra a Poborského.

Teprve jejich zveřejnění napovídá, kdo za kým stojí. Je otázkou, co může znamenat nominační podpora pro Fouska ze strany Slavie, k níž má určitě blízko i Šmicer. Fouska mimo jiné nominovali i Bohemians 1905 nebo Slovan Liberec.

„Nesmírně si vážím vyslovené podpory a děkuji za ni všem svým nominovatelům. Jenom se potvrdilo, co jsem avizoval již dříve - že mě podporují jak profesionální, tak amatérské kluby, ale i kraje a okresy, a to jak z Čech, tak z Moravy," kvituje Fousek, který výrazně překročil ve všech třech oblastech nárokovaných stanovami početní kvóty, přičemž by však stačilo naplnění jen jediné z nich (buď 3 KFS nebo 7 OFS nebo 10 klubů od 1. ligy po divizi).

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Michal Pospíšil (vlevo) a předseda organizačního výboru Petr Fousek s trofejí pro mistry Evropy do 21 let.

„Moje skutečná podpora ale bude nepoměrně větší, protože drtivá většina okresních a krajských svazů i značná část profesionálních klubů ocenila můj program a vizi i moje funkcionářské zkušenosti. Co je ale nejdůležitější, je výrazné pochopení pro nutnost změn a reforem v českém fotbale o které usiluji," poukazuje kandidát.

„Navštívil jsem jak Ligovou fotbalovou asociaci, tak zatím 12 ze 14 krajských fotbalových svazů a zbývající dva navštívím ještě do valné hromady," potvrzuje Fousek, který zavítal i do některých okresů a setkal se i s řadou klubů. Komplikací bylo, že kvůli covidovým opatřením se valné hromady okresů a krajů uskutečnily mnohde o měsíc či dva později, což vyvolalo časový tlak.

„Bylo přínosné diskutovat jak o mém programu, tak hlavně o požadavcích regionů i klubů a o tom, co by chtěly změnit na FAČR a českém fotbale," dodává Fousek.

Přehled nominací (38) udělených Petru Fouskovi na předsedu FAČR (řazeno abecedně):
Krajské fotbalové svazy (5, minimum FAČR je 3):
Jihomoravský
Královéhradecký
Olomoucký
Pardubický
Vysočina
Okresní fotbalové svazy (14, minimum FAČR je 7)
Brno-město
Brno-venkov
Břeclav
Česká Lípa
Chrudim
Jablonec
Louny
Náchod
Nový Jičín
Pelhřimov
Prachatice
Uherské Hradiště
Vyškov
Znojmo
Kluby (19, minimum FAČR je 10)
Bohemians Praha 1905
MFK Karviná
FK Pardubice
SK Sigma Olomouc
SK Slavia Praha
1. FC Slovácko
FC Slovan Liberec (vše 1. liga)
FK Dukla Praha (2. liga)
SK Benešov (ČFL)
FC Dolní Benešov
SK Hranice
FC Odra Petřkovice
FC Slovan Rosice
FC Viktoria Otrokovice
FK Šumperk
SK Uničov
MFK Vyškov (vše MSFL)
FC Brumov
1. BFK Frýdlant nad Ostravicí (oba divize)

Reklama

Související témata: