Hlavní obsah

Fanoušci se bouří proti VAR! Jestli bude fungovat dál, přestaneme chodit na zápasy!

Se zajímavým průzkumem přišla Federace fotbalových fanoušků (FSA), ve kterém zjišťovala spokojenost s přítomností videorozhodčího při zápasech. Z výzkumu vyplývá, že 95 % dotázaných používání VAR při zápase ruší a 44 % jich uvedlo, že v budoucnu kvůli němu budou zápasy navštěvovat méně.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Je podle vás VAR přínosem pro fotbal?

Článek

Výsledky, které FSA zveřejnila na svých webových stránkách a které budou předány vedení Premier League, jsou celkem překvapivé. Přítomnost videorozhodčího při zápasech byla žádoucí kvůli sporným momentům ve hře, jenže nyní se ukazuje, že většině fanoušků je spíš na obtíž.

Průzkum probíhal mezi 33 tisíci fotbalovými příznivci a celých 95 % z nich uvedlo, že VAR je rušivým momentem při sledování zápasu přímo na stadionu. Podle nich VAR „krade" spontánní radost z gólů, které mohou být odvolány kvůli ofsajdům nebo faulům, které se odehrály o značnou dobu předtím.

Devadesáti procentům dotázaných také vadí, že rozhodování VARu trvá příliš dlouho a zdržuje to hru. Pouhým 26 % použití VAR vyhovuje. Ačkoliv z logiky věci vyplývá, že po rozhodnutí videorozhodčího by měl být jeden tým potěšen a druhý naopak, výzkum ukázal, že pouhá čtyři procenta dotázaných si myslí, že VAR jejich týmu pomohl.

VAR je součástí hry už několik let, ale stále není úplně jasné, jak přesně funguje, a to také fanouškům vadí. „Rádi bychom viděli lepší komunikaci a vysvětlení sporných rozhodnutí," uvádějí fanoušci. VAR však není jedinou technologií, která se při fotbalových zápasech používá, je ale zdaleka nejkontroverznější. S použitím systému, který vyhodnocuje, zda míč přešel brankovou čáru, souhlasí 97 % respondentů.

Myslíte si, že VAR negativně ovlivňuje hru?
ANO
70,8 %
NE
29,2 %
Celkem hlasovalo 9539 čtenářů.

Reklama

Související témata: