Hlavní obsah

USA - Katar 1:0Ve finále Zlatého poháru si zahrají fotbalisté USA a obhájci titulu z Mexika

Austin
Aktualizováno

Fotbalisté Mexika a USA si zahrají o titul na mistrovství Severní a Střední Ameriky. Obhájci Mexičané si v semifinále díky brance z deváté minuty nastavení poradili 2:1 s Kanadou, Američané zdolali 1:0 Katar. Zápas v Las Vegas začne v neděli ve 20:30 místního času, což odpovídá pondělním 2:30 SELČ.

Foto: Scott Wachter, Reuters

Obránce Kataru Pedro Miguel v souboji o míč s útočníkem USA Matthewem Hoppem.

Článek

Mexiko se v Houstonu ujalo vedení v nastavení první půle, kdy Orbelín Pineda proměnil penaltu. Po přestávce srovnal Tajon Buchanan a v pátém zápase ukončil neprůstřelnost obhájců titulu na turnaji.

Deset minut nato mohl náskok favoritům vrátit Carlos Salcedo, ale pokutový kop neproměnil. Mexičané nakonec rozhodli v deváté minutě nastavení, kdy se střelou zpoza vápna prosadil Héctor Herrera.

Záložníkovi Jonathanu dos Santosovi, jenž odehrál hodinu, krátce před výkopem zemřel otec - bývalý brazilský fotbalista Geraldo Francisco dos Santos, přezdívaný Zizinho.

"Pouze on ví, jak se v takové smutné chvíli cítil. Po rozhovoru s matkou se rozhodl zůstat a hrát, protože by si to podle nich otec přál," řekl trenér Mexika Gerardo "Tata" Martino. "My jsme na tom nebyli emocionálně nejlépe, ale museli jsme zápas zvládnout. Rádi bychom pokaždé dominovali celých 90 minut, ale to není vždycky možné," dodal argentinský kouč.

O vítězství Američanů v Austinu rozhodl čtyři minuty před koncem Gyasi Zardes. V 61. minutě přitom mohl jít do vedení Katar. Hassan Al Hajdús ale penaltu zahranou "panenkovským" způsobem neproměnil a míč poslal nad břevno.

Američané třináctou domácí výhrou za sebou vyrovnali vlastní rekord a postoupili do nedělního finále v Las Vegas, v němž bude k vidění souboj dvou nejúspěšnějších celků v historii šampionátu. Mexičané mají na kontě rekordních 11 titulů, Američané, které čeká třetí finále za sebou, mistrovství dosud ovládli šestkrát.

Zlatý pohár, fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky v USA:
Semifinále:
USA - Katar 1:0 (0:0)
Branka: 86. Zardes
Mexiko - Kanada 2:1 (1:0)
Branky: 45.+2 Pineda z pen., 90.+9 Herrera - 57. Buchanan.

Reklama

Související témata: