Hlavní obsah

CAS potvrdil Teixeirovi doživotní zákaz působení ve fotbale

Lausanne

Bývalý funkcionář FIFA Ricardo Teixeira neuspěl u mezinárodní arbitráže CAS s odvoláním proti doživotnímu zákazu působení ve fotbale. Dnes čtyřiasedmdesátiletý někdejší předseda brazilského fotbalového svazu tak kvůli prokázané korupci i nadále nesmí vykonávat žádnou funkci.

Foto: Sport.cz

Bývalý předseda brazilské federace Ricardo Teixeira byl potrestán za korupci doživotním zákazem působení ve fotbale.

Článek

Teixeirovo odvolání se mělo v Lausanne projednávat už vloni v srpnu, kvůli pandemii koronaviru ale bylo slyšení odloženo. Verdikt CAS vynesl až po více než roce v úterý. Soud zamítl argument Teixeirova právního týmu, že vynesení trestu nebylo v pravomoci FIFA a měl by být proto anulován. Podle CAS Teixeira porušil braním úplatků etická pravidla FIFA.

Etická komise FIFA udělila Teixeirovi doživotní zákaz působení ve fotbale v listopadu, 2019 společně s pokutou milion franků (nyní 24 milionů korun). Podle amerických vyšetřovatelů bral dlouholetý šéf brazilského fotbalu úplatky ve výši mnoha milionů dolarů při prodeji vysílacích a marketingových práv na jihoamerické soutěže v letech 2006 a 2012.

Korupce se ale zeť bývalého šéfa FIFA Joaa Havelange zřejmě dopouštěl už dříve. V roce 2012 zveřejnila FIFA dokument, podle kterého brali Teixeira i Havelange v 90. letech minulého století úplatky při prodeji televizních práv na mistrovství světa. Podle švýcarských vyšetřovatelů inkasovali nezákonně celkem 22 milionů švýcarských franků. Havelange kvůli tomu v roce 2013 rezignoval na funkci čestného předsedy FIFA.

Reklama

Související témata: