Hlavní obsah

Fotbalová asociace ČR představila nový manuál pro trenéry, rodiče a děti

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) představila aktualizovaný manuál pro trenéry, rodiče a děti, který má pomoci všem stranám v oblasti prevence a řešení negativních vlivů, jež mohou mladí sportovci během své životní dráhy řešit. Navazuje tak na projekt, který začal v roce 2018 a byl oceněný organizací UEFA. Zároveň je na celkových čtyřiceti stranách doplněn o nové kapitoly.

Patronem projektu se stal prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička

Článek

"V mých očích má tento manuál obrovský přesah a to nejen u trenérů, ale u všech, kteří s dětmi pracují. Jsem současně otec, takže se s ním ztotožňuji. Je příjemné číst něco, kde vidím, že trenéři mohou dostat návod nebo poznat u dětí signál strádání a hovořit s nimi o tom. Ten pak může mít v trenérovi někoho, s kým problém vyřešit," uvedl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Michal Valtr.

Manuál obsahuje návod, jak u dětí poznat a následně postupovat při negativních vlivech jako jsou šikana, kyberšikana, deprese, užívání návykových látek, gambling nebo při rodinných potížích od rozvodu, domácího násilí či úmrtí nejbližších.

"Přestože víme, že většina duševních nemocí a traumat vzniká v dětském věku, v České republice neexistuje žádná nauka o duševním zdraví. I to je jeden z důvodů, proč jsme manuál vydali. Děti totiž nikdo neučí, jak pracovat s emocemi," řekla manažerka sociálních projektů FAČR Michaela Veselá.

Trenéři jsou mnohdy první, kdo děti učí

"Trenéři jsou mnohdy první, kdo děti učí, že psychická a fyzická stránka jsou pevně propojené. Bez jedné složky nemůže druhá fungovat. Trenéři tak mají velkou odpovědnost, protože mohou dětem pomoci, ale také jim velmi ublížit. Chci, aby se nad tímto aspektem někdo zamyslel," přiznala Veselá.

Projekt, který je vedený ve spolupráci s Linkou bezpečí, podporuje také Česká trenérská akademie, Unie českých fotbalových trenérů nebo Česká basketbalová federace. "V aktualizaci jsme kromě obecných témat přidali tři nové části. Přidali jsme Zelenou kartu všeobecného respektu, rozepsali desatero fair play a zároveň připojili kapitolu o respektování rolí, aby si trenéři, rodiče a děti nekřížili role a každý dělal, to co má," vysvětlila Veselá.

Patronem projektu se stal prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička. "Sám jsem se při čtení zasekl a uvědomil si, že jsem tyto situace také během kariéry zažil. Jsem otec, děda, trenér, manažer a potkává mě to denně. Nejhorší je, že jsem spočítal i ty mrtvé. Nedokázali jsme pomoci sedmi lidem z mého blízkého okolí. Navíc nejde jen o děti, ale i o nás trenéry. Ty potíže, které tu čteme, máme i my," doplnil Lička.

Manuál, s nímž budou spojená další tématická propagační videa, bude k dispozici v elektronické verzi na oficiálních stránkách FAČR. Deset tisíc výtisků a tisíc kusů Zelené karty bude distribuováno ke krajským a okresním svazům a klubům.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen