Hlavní obsah

Bývalý reprezentant a nynější kouč žaluje společnost Facebook: Moje jméno blokovat nebudete!

Volgograd/Praha

Bývalý ruský fotbalový reprezentant Dmitrij Chochlov žaluje společnost Facebook, kterou obviňuje, že mu způsobila morální újmu tím, že si jeho příjmení vyložila jako hanlivý výraz pro Ukrajince. Příspěvky, kde je zmíněno, jsou blokovány a zákaz hrozí i lidem, kteří jej zmíní.

Foto: Instagram @fc.rotor

Trenér Rotoru Dmitrij Chochlov

Článek

Rozzlobený Chochlov obvinil Facebook a Instagram, že prostřednictvím svých algoritmů blokují používání jeho příjmení kvůli jeho podobnosti se slovem „chochol," které se někdy posměšně používá pro označení Ukrajinců.

Výraz se tradičně používal jako označení pro ukrajinský kozácký styl účesu, ale někdy nabývá hanlivých konotací, když jej používají rusky mluvící lidé. „Moje jméno je blokováno. Ani já, ani moji přátelé a známí tak nemůžeme normálně používat Facebook a Instagram," řekl k případu Chochlov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený СК «Ротор» (@fc.rotor)

"Spousta mých známých mi volala a říkala, že jakákoli zmínka o mém jméně je zablokovaná a že dostanou na týden „ban". Poprvé jsme si toho všimli na konci jara," uvedl. Trenér prvoligového týmu Rotor Volgograd požaduje po Facebooku náhradu a požaduje změny v jeho systému.

Chochlov je ve své vlasti poměrně významnou fotbalovou osobností, jejíž jméno se často objevuje v rozhovorech, zprávách nebo komentářích fanoušků, u kterých podle něj hrozí, že budou zablokovaní.

Rodák z Krasnodaru Chochlov během své hráčské kariéry nastoupil v 53 zápasech za Rusko a v nich šestkrát skóroval. Bývalý záložník v klubové kariéře působil v moskevských klubech CSKA, Dynamo a Lokomotiv, ale také v nizozemském PSV Eindhoven a španělském Realu Sociedad. Od května letošního roku působí jako hlavní trenér Rotoru, který hraje druhou sezonu po návratu po šestnácti letech v ruské Premier League.

Reklama

Související témata: