Hlavní obsah

Viktor netají, že dnes by byl průměrným gólmanem. I proto by uvedl Čecha do Síně slávy hned

Praha

Netají se tím. Docela na rovinu přiznává, že v dnešní době by byl sotva průměrným gólmanem. A nejen proto, že ke dvěma metrům, kam Van der Sar, Buffon i třeba Čech dorostli, mu nějakých patnáct centimetrů chybí. „Všechno se změnilo. Míče, z nichž se staly dělové koule, pravidla, podle nichž už se nesmí zahrávat malá domů, nároky na kopací techniku gólmanů, rozestavení hráčů před bránou. Fakt bych byl v současnosti asi dost průměrný,“ přemýšlel při slávě na Žofíně legendární gólman Ivo Viktor, kam fotbal dospěl a jaké místo by mu v něm patřilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivo Viktor (vlevo) a Petr Čech během vyhlášení výsledků ankety Fotbalista roku 2012 na pražském Žofíně.

Článek
Fotogalerie

Čech ho trumfnul. Léta se zdálo, že pět Viktorových vítězství v anketě Fotbalista roku nemůže nikdo překonat. Velcí fotbalisté přicházeli, zazářili, třikrát čtyřikrát anketu vyhráli, ale ze scény zase odešli, aniž by legendárního gólmana evropských šampiónů z Bělehradu v šestasedmdesátém ohrozili. Vízek, Berger, Nehoda, ale třeba i ti mladší, jako Nedvěd či Rosický.

V Síni slávy chybí Viktorovi římští velikáni

Musela se zjevit brankářská hvězda Čechova formátu, aby Viktora překonala a z historie vymazala. „Mě si spoluhráči pokaždé dobírali. Tonda Panenka vždy rozhlašoval, že když nemají trofej komu dát, vrazí ji prostě Viktorovi," s úsměvem vzpomínal na svých pět korunovací Ivo Viktor, když ho český fotbal uvedl do Síně slávy.

„Chybí mně v ní jiní velikáni. Bican a hlavně Římané v čele s Pláničkou, kteří přivezli stříbro z mistrovství světa v Itálii, nebo Vilda Schrojf, po němž jsem přebíral reprezentační dres, ale i třeba Petr Čech, jenž by tam patřil už dnes. Vždyť on šíří slávu našeho fotbalu po celém světě. Problém by byl snad jen v tom, že by nám kazil věkový průměr," rozpovídal se sedmdesátník Ivo Viktor.

Čech byl dojatý, stejně jako na pódiu

Čecha jeho kompliment dojal. Stejně, jako ho na pódiu Žofína dojaly reminiscence na loňské mnichovské finále Ligy mistrů, či třeba šesté dekorování Fotbalistou roku, kdy měl slzy rovněž na krajíčku.

„Nikdy jsem pana Viktora neviděl na vlastní oči chytat, ale třeba filmové záběry z evropského šampionátu v Bělehradu jsem si prohlížel mockrát. A vždy jsem obdivoval, jak moc na něho mužstvo spoléhalo a jak důležitý pro spoluhráče byl. To byla jeho velká síla a kouzlo, protože každý gólman potřebuje podobnou důvěru, protože mu dodává patřičnou pohodu," oplácel Viktorovi chválu Petr Čech netající se tím, jak moc je rád, že přepsal historii a překonal právě legendu československé reprezentace i pražské Dukly.

Viktor dokonce tvrdil, že i brankářským kumštem. „Něco společného snad máme. Třeba v řešení situací jeden na jednoho, ve vybíhání, v zalepení brány, v tom jsme si podobní. Jenže fotbal šel ohromně dopředu, takže já bych byl v dnešní době jen průměrným brankářem. A nejen proto, že jsem nenarostl tolik, jako třeba Čech, Buffon nebo Van der Sar. Hrát nohama mně bylo cizí, takže kopací techniku jsem měl mizernou, se změnami pravidel a rozestavením hráčů před bránou bych se také těžko srovnával. A o míčích nemluvě... Vždyť z nich udělali dělové koule," nezastíral čerstvý člen fotbalové Síně slávy Ivo Viktor, že srovnávat se s dnešními gólmany by si vůbec netroufal.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň