Hlavní obsah

Fotbalové Euro v roce 2020 chce hostit 32 zemí včetně Česka

Dubrovník

O spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020 má zájem 32 zemí. Jména kandidátů, mezi nimiž je i Česko, dnes oficiálně oznámila UEFA na zasedání výkonného výboru v Dubrovníku.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Prezident UEFA Michel Platini.

Článek

Evropský šampionát se za sedm let poprvé uskuteční v 13 evropských městech. UEFA dnes zveřejnila jména všech uchazečů, kteří splnili podmínky. Do 25. dubna příštího roku musejí zájemci připravit podrobnou kandidaturu. Zatím byla zveřejněna předpokládaná hostitelská města, konkrétní místa budou vybrána 25. září 2014.

"Jsme extrémně hrdí, že vidíme tak obrovský zájem a více než polovina členských asociací chce hostit Euro 2020," řekl prezident UEFA Michel Platini.

Vedle ČR, která uvažuje o výstavbě nového národního stadionu v Praze, kandidují Anglie (Londýn), Arménie (Jerevan), Ázerbájdžán (Baku), Bělorusko (Minsk), Belgie (Brusel), Bulharsko (Sofia), Dánsko (Kodaň), Finsko (Helsinky), Francie (Lyon), Chorvatsko (Záhřeb), Irsko (Dublin), Itálie (Řím nebo Milán), Izrael (Jeruzalém), Kazachstán (Astana), Maďarsko (Budapešť), Makedonie (Skopje), Německo (Mnichov), Nizozemsko (Amsterodam), Polsko (Varšava nebo Chorzów), Portugalsko (Lisabon nebo Porto), Rumunsko (Bukurešť), Rusko (Petrohrad), Řecko (Atény), Skotsko (Glasgow), Srbsko (Bělehrad), Španělsko (Madrid, Barcelona, Bilbao nebo Valencie), Švédsko (Stockholm), Švýcarsko (Basilej), Turecko (Istanbul), Ukrajina (Kyjev nebo Doněck) a Wales (Cardiff).

Dvanáct zemí dostane "balíček" tří zápasů základní skupiny a jednoho vyřazovacího duelu (osmifinále nebo čtvrtfinále). Třináctá země bude mít právo hostit obě semifinále a finále, která se budou hrát na stadiónu, jenž musí mít minimální kapacitu 70.000 diváků.

Na čtvrtfinále Evropská fotbalová unie požaduje kapacitu 60.000 diváků, na základní skupiny a osmifinále ještě o deset tisíc méně. UEFA navíc povolí maximálně dvě výjimky a umožní hostit zápasy základní skupiny a osmifinále dvěma stadiónům s kapacitou 30.000 lidí.

Favoritem na finále Turecko

UEFA nezveřejnila, kdo kandiduje na konkrétní fáze šampionátu. Největším favoritem na finálový zápas je Turecko. Istanbulský Atatürkův olympijský stadión nastavené podmínky splňuje, protože se na něj vejde přes 76 tisíc fanoušků. Turecké finále navíc podporuje i prezident UEFA Platini.

Se současnou kapacitou by mohly finálový zápas hostit také olympijské stadióny v Kyjevě a Římě, milánské San Siro, londýnské Wembley či plánovaný stadión Nou Mestalla ve Valencii. Sedmdesátitisícové podmínce se blíží i Allianz Arena v Mnichově, aténský olympijský stadión nebo Zenit Arena v Petrohradu. Anglie a Německo však již dříve odmítly, že by chtěly kandidovat na vyvrcholení turnaje.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články