Hlavní obsah

Synecký předal fotbalovému tribunálu podklady k sázkařské aféře, disciplinárka ale jména podezřelých tají

Praha

Strahovský fotbalový tribunál už řeší sázkařský skandál, jenž cloumal českým fotbalem v uplynulých dnech a týdnech. „Osobně jsem převzal od Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality rozsáhlé usnesení k tomuto případu,“ potvrdil pro Sport.cz bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký. „Promptně jsem ho předal disciplinární komisi, která se hned začala případem zabývat,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký už předal diusciplinární komisi podklady k sázkařské aféře.

Článek

Několik dnů trvající dohady, zda už strahovské vedení má či nemá podklady k celé kauze v rukou, jsou tedy u konce. „V usnesení jsou jména lidí, kteří se dopouštěli jednání souvisejícího s ovlivňováním fotbalových zápasů, uvedena černé na bílém," nechal se slyšet Synecký, aniž by byl ochoten uvést konkrétní hráče, kteří v kauze figurují.

„Jména se skutečně nedozvíte. Až ale začne disciplinární komise případ řešit a aktéry kauzy předvolávat, vejdou ve známost, protože budou zveřejněna," naznačil, že na tahu je teď fotbalový tribunál zasedající na Strahově. Časový horizont však odhadovat nechtěl. „To je otázka pro předsedu disciplinárky."

Disciplinární komise ve čtvrtek zasedla a s informacemi, které jí předal Synecký, se seznamovala.

Podezřelí mají zastavenu činnost

„Hned poté jsme zahájili disciplinární řízení s jedenácti osobami podezřelými z účasti v sázkařské aféře. Ve všech případech jsme rozhodli o zastavení závodní činnosti, respektive výkonu všech funkcí. Zároveň tyto osoby budeme postupně předvolávat na svá zasedání," praví se v komuniké disciplinární komise.

„Co se týče zveřejnění jmenného seznamu osob podezřelých z disciplinárního provinění, rozhodlo se vedení fotbalové asociace nejprve informovat dotčené kluby a osoby a teprve poté oznámit jejich jména veřejnosti."

UEFA požaduje informace

I strahovské vedení, a Synecký pak konkrétně, se bude celým případem dál zabývat. „Musíme. Budeme případ monitorovat a sledovat jak disciplinární, tak i trestní řízení. Je naší povinností v rámci Integrity officers, jejímž jsem členem, všechno hlásit na UEFA," potvrdil, že sázkařské aféře, jejíž stopy vedou na Slovensko a pak dál až do Asie, bude věnována soustavná pozornost.

O dalším případu, který zmínil v Českém rozhlase asociační místopředseda Roman Berbr a jenž se dotýká rovněž nelegálních sázek na zápasy, hovořil Synecký v rozhovoru pro Sport.cz jen v náznacích.

„Dnes jsem mluvil s ředitelem protikorupční policie, která případ šetří, a my s ní spolupracujeme. Jde o kauzu HFK Olomouc v loňském roce, kterou oznámil sám majitel klubu. Alespoň se domnívám, že je to tento případ, kdy měli hráči sázet na výsledky vlastních zápasů."

U fotbalové disciplinární komise hrozí hříšníkům, jimž bude prokázána vina, zastavení činnosti na dva roky až pět let a finanční pokuta v maximální výši půl miliónu korun, Pochopitelně pokud jde o první a druhou ligu, neboť v nižších soutěžích se sankce snižují. Civilní soud pak může podplácení ohodnotit šestiletým odnětím svobody, přijetí úplatku pak dokonce trestem v dvojnásobné výši.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín