Hlavní obsah

Šéf FIFA Blatter chce na fotbalovém MS víc týmů z Afriky a Asie. Platini souhlasí

Paříž

Podle předsedy FIFA Seppa Blattera není správné, že Jižní Amerika a Evropa mají na fotbalovém mistrovství světa větší zastoupení než Asie a Afrika. Šéf UEFA Michel Platini je však přesvědčen, že lepším řešením, než snížení počtu evropských a jihoamerických reprezentací, je navýšení počtu týmů na šampionátu z 32 na 40.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

"Souhlasím s panem Blatterem, že na mistrovství by mělo být víc celků z Asie a Afriky. Ale než abychom někomu odebírali místa na turnaji, tak raději přejděme na formát se 40 týmy," citovala Platiniho agentura Reuters. "Můžeme přidat dvě africké reprezentace, dvě asijské, dvě americké, jednu oceánskou, jednu evropskou a všichni budou spokojení," dodal.

Platini reagoval na Blatterův článek, ve kterém se šéf FIFA pozastavil nad tím, proč má Afrika s Asií tak málo zástupců na mistrovství, když mají výrazně víc národních svazů (56 a 47) než Evropa s Jižní Amerikou (54 a 10). Na šampionátu pak Afriku reprezentuje pět celků, Asii čtyři, zatímco Evropu 13 a Jižní Ameriku čtyři.

"Afrika má úplně nejvíc zemí a přitom na šampionátu má jen pět míst. To není správné a musíme to napravit. Nakonec smyslem sportu přece je, aby všichni měli stejnou šanci," uvedl Blatter. "Doufám, že konečně začneme brát sportovní globalizaci vážně. Protože pokud něco nezměníme, tak se nikdy nedočkáme afrického mistra světa," dodal.

Reklama

Související témata: