Hlavní obsah

Kdo získá Zlatý míč? Ronalda favorizují Ferdinand či Neville, Ribéryho Montolivo a Nasri

Praha

Fenomenální výkony předvádějí v celém roce oba dva. Cristiano Ronaldo udivuje gólovou potencí a Franck Ribéry ziskem všech trofejí, na které mohl dosáhnout. Kdo z nich získá za rok 2013 Zlatý míč určený pro nejlepšího fotbalistu světa? Jsou důležitější individuální schopnosti Portugalce, nebo dosažené týmové výsledky Ribéryho? Bez šance samozřejmě není ani Lionel Messi.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Mně dejte Zlatý míč, jako kdyby říkal portugalský hrdina Cristiano Ronaldo.

Článek
Fotogalerie

Ronaldo ve dvou předešlých letech skončil druhý právě za Messim, který však v letošním roce nepatří mezi nejžhavější kandidáty na vítězství. Čtyřnásobného vítěze by podle všeho měl na trůně nejlepšího fotbalisty světa vystřídat jeden z dua Ribéry, Ronaldo.

Pro Francouze hovoří zejména vyhrané trofeje. Třicetiletý záložník Bayernu Mnichov pomohl bavorskému týmu k vítězství v německém poháru i bundeslize. Mnichovský celek dosáhl na obě nejcennější trofeje i na evropské scéně - vyhrál Ligu mistrů i Superpohár hraný v Praze.

„Ribéry si zaslouží Zlatý míč. Cristiano Ronaldo by si ho za svou hru zasloužil také, ale Ribéry vyhrál treble, takže by měl vyhrát," prohlásil záložník AC Milán Riccardo Montolivo, jehož názor sdílí i středopolař Manchesteru City Nasri: „Vážně doufám, že Zlatý míč vyhraje on. Byla by to koruna na jeho kariéru," prohlásil Ribéryho krajan.

Zlatý míč si zasloužím, říká Ribéry

Francouz, který pomohl porazit v barážovém dvojzápasu Ukrajinu, se domnívá, že si prestižní ocenění zaslouží. „Jestli si ho zasloužím? Ano. Za to, co předvádím na hřišti, za nejlepší formu, kterou mám, za profesionální přístup a za trofeje, které jsem vyhrál," vypočítával.

Opačného názoru je někdejší německý reprezentant Dietmar Hamann. „Nemyslím si, že by měl být Ribéry považovaný za vážného kandidáta na zisk Zlatého míče, i když vyhrál v loňském roce treble," prohlásil čtyřicetiletý bývalý hráč Bayernu.

To Ronaldo udivuje především střeleckými schopnostmi. Ve španělské lize zaznamenal v roce 2013 už čtyři hattricky, v probíhající sezóně Ligy mistrů se prosadil už osmkrát a celkově nastřílel ve 24 zápasech 34 gólů, což činí průměr 1,42 gólu na zápas. Portugalec na sebe strhl pozornost také v odvetném utkání o postup na mistrovství světa, kde třemi góly dotáhl svůj tým do Brazílie.

Blatter zakopává válečnou sekyru

Pochvalně se na Ronaldovu adresu vyjádřil po one man show předseda FIFA Sepp Blatter, který nedávno označil Portugalce za generála. „Devětadvacátý tým světa se kvalifikoval na mistrovství světa. Jejich šestý postup na turnaj. Fantastický výkon Ronalda!" řekl Švýcar.

„Nevím, jestli to byl Cristianův nejlepší moment, ale on je vždy tam, kde má být, střílí góly ve všech zápasech a vytváří historii svého klubu i země," vysekl poklonu svému rivalovi ze španělské ligy Lionel Messi.

Svou pozici v boji o Zlatý míč tím Ronaldo určitě posílil. I díky tomu, že FIFA prodloužila původní termín hlasování z 28. října na 15. listopad. „Cristiano řádí. Zlatý míč musí dostat on!" prohlásil obránce Manchesteru United Rio Ferdinand. „Vskutku nejlepší hráč na světě," přidal se bývalý hráč Anglie a Evertonu Phil Neville. „Ronaldo si zaslouží držet Zlatý míč ve svých rukách," přisadil si Fabrice Muamba, někdejší hráč Boltonu.

„Je mi jedno, kolik trofejí vyhrál Ribéry. Nejlepším hráčem by měl být nejlepší hráč. A tento rok je to neoddiskutovatelně Cristiano Ronaldo," prohlásil Gary Lineker, bývalý anglický reprezentant.

Ale kdo ví? Možná se bude 13. prosince na slavnostním galavečeru v Curychu radovat popáté v řadě Messi. Nebo někdo jiný.

Kdo by měl získat Zlatý míč za rok 2013?
Franck Ribéry
16,4 %
Cristiano Ronaldo
68,4 %
Lionel Messi
12,1 %
Někdo jiný
3,1 %
Celkem hlasovalo 4711 čtenářů.

Reklama