Hlavní obsah

I při vyhlašování Zlatého míče šel Platini Blatterovi po krku. Stereotyp, vadí šéfovi UEFA

Mezi prvním mužem evropského fotbalu Michelem Platinim a prezidentem FIFA Seppem Blatterem to vře v jednom kuse. A je jedno, zda jde o termín světového šampionátu v roce 2022 v Kataru, nebo pravidlo „trojího trestu“, jež Platini ruší, což Blatter odmítl. Po pondělním slavnostním vyhlášení Zlatého míče bude mezi oběma fotbalovými generály určitě panovat napětí ještě větší, neboť francouzský šéf UEFA dal nepokrytě najevo, že mu není po chuti, jak se o nejlepším fotbalistovi světa rozhoduje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini se opřel do FIFA a jejího prezidenta Seppa Blattera.

Článek
Fotogalerie

Slovních přestřelek a vzájemných výpadů mezi nimi vzniklo v posledních dnech a týdnech hned několik. To když třeba druhý nejmocnější muž FIFA, generální sekretář Jeromé Valcke oznámil, že světový šampionát 2022 se neuskuteční v Kataru v tradičním termínu v červnu a červenci, ale mezi 15. listopadem a 15. lednem.

Spory o termín i počet účastníků

„Blatter o tom mluvil už před dvěma měsíci, teď se přidal Valcke. Asi nemá smysl, abychom se scházeli a jednali, když jsou někteří lidé tak upovídaní," připomněl Platini, že výkonný výbor FIFA v říjnu rozhodl, že o termínu světového šampionátu v Kataru se mělo rozhodnout až během mistrovství světa v Brazílii. Jenže ti dva podle něho chtějí stále dokazovat, jakou moc mají.

Do rozporu se oba prezidenti dostali i v otázce počtu účastníků mistrovství světa a zastoupení jednotlivých kontinentů. Podle Blattera není správné, že Jižní Amerika a Evropa mají na fotbalovém mistrovství světa větší zastoupení než Asie a Afrika. Šéf UEFA Platini je však přesvědčen, že lepším řešením, než snížení počtu evropských a jihoamerických reprezentací, je navýšení počtu týmů na šampionátu z dvaatřiceti na čtyřicet.

O "trojí trest" ale také

Před pěti dny se dostali do sporu poté, co Platini zrušil pro Ligu mistrů a Evropskou ligu tzv. trojí trest. Ten přicházel v momentě, kdy hráč fauloval soupeře v pokutovém území, dostal červenou kartu a nesměl nastoupit v dalším zápase. Třetím trestem pak byla nařízená penalta...

Platini prosadil, že faulující hráč bude dostávat už jen žlutou kartu a pouze v případě skutečně brutálního faulu může sudí sáhnout po červené.

Ke stejnému kroku vyzval i Blattera, ale ten zmírnění trestu odmítl s tím, že nechá rozhodnutí na pravidlové komisi FIFA.

Změna nastala, když přišla FIFA

Při vyhlášení Zlatého míče v pondělí v Curychu spor mezi oběma mocnými muži vygradoval. Platini dal nepokrytě najevo, že vítězem se měl stát Franck Ribéry a za viníka podivné volby označil FIFA a jejího předsedu Blattera.

"Od doby, co Zlatý míč převzala FIFA, se cosi změnilo. Během padesátileté historie Zlatý míč zohledňoval výsledky, ale dnes se cení celosvětová hodnota hráčů. Z toho jsem zklamaný," narážel Platini na systém hlasování, do něhož se zapojují už nejen novináři, ale i reprezentační trenéři a kapitáni z celého světa. To proto, že se Zlatý míč stal od roku 2010 celosvětovou anketou, v níž má právo hlasovat všech 209 členských zemí FIFA. Tentokrát se do něho zapojilo 184 trenérů národních týmu, 184 reprezentačních kapitánů a 173 zástupců médií.

Aby snad Platini vyvrátil podezření, že mluví jen o svém krajanovi Ribérym, připomněl i rok 2010, kdy po triumfu Španělska na mistrovství světa v JAR vyhrál Zlatý míč Messi.

„Ani tehdy nevyhrál španělský fotbalista. Přitom pro ně, stejně jako pro Francka mělo platit, že se měly posuzovat jejich výsledky. Jenže ty nehrají v hlasování rozhodující roli," zpochybnil Platini hlasování ve Zlatém míči.

Stereotyp? I Platini vyhrál třikrát

„Za rok se tady zase sejdeme a budeme volit mezi Messim a Ronaldem. A za dva roky mezi Ronaldem a Messim. A za tři roky zase mezi nimi. Stereotyp výběru jde na nervy. Přitom by mělo platit: Teď, nebo nikdy," připomínal, že Ribéry vyhrál s Bayernem v uplynulém roce všechno, co vyhrát šlo a přesto skončil v anketě až třetí, zatímco Ronaldo získal s Realem jen jednu trofej.

Blatter zatím na Platiniho výpady nereagoval, ale dá se očekávat, že Francouzův atak nezůstane bez odezvy. Dost možná mu připomene, že on sám ho získal také třikrát. A v letech 1983, 1984 a 1985 v řadě, takže jednostrannost výběru musela lézt fotbalové Evropě také na nervy. V podobných invektivách je ostatně Blatter mistrem...

Reklama