Hlavní obsah

Champagne bude kandidovat ve volbách předsedy FIFA

Londýn

Někdejší zástupce generálního sekretáře Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jérome Champagne oficiálně ohlásil, že se bude příští rok ve volbách ucházet o místo předsedy FIFA. V čele organizace by chtěl vystřídat současného šéfa Josepha Blattera.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Jérome Champagne na tiskové konferenci.

Článek

Blatter, jenž oslaví v březnu 78. narozeniny, se zatím oficiálně nevyjádřil, zda bude usilovat o zvolení do pátého funkčního období. Kandidaturu zvažuje i současný předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini. Volby se uskuteční v květnu 2015.

Champagne, kterému už vyjádřil podporu slavný Brazilec Pelé, by chtěl v případě zvolení do prezidentské funkce federaci zmodernizovat. "Musíme být transparentnější a držet krok s moderním světem," citovala ho agentura Reuters. "Výkonný výbor musí být demokratičtější, potřebujeme zavést technologii na pomoc rozhodčím a musíme lépe řídit globalizaci sportu. Když nic jiného, chtěl bych o těchto tématech diskutovat," prohlásil.

Champagne by také rád změnil zavedené předvolební pořádky. "Začátkem příštího roku bych uvítal živou debatu se všemi kandidáty před zástupci všech kontinentálních federací. A nebránil bych se ani televizní debatě, protože by moje názory poznali nejen zástupci svazů, ale i fanoušci," prohlásil.

Blattera ze slušnosti informoval

Pětapadesátiletý bývalý francouzský diplomat působil v širším vedení FIFA v letech 1999 až 2010, kdy fungoval jako Blatterova pravá ruka. Z funkce nuceně odešel krátce před mistrovstvím světa v JAR v důsledku interních bojů o vliv v organizaci zastřešující nejbohatší a nejvlivnější sport světa. Od roku 2010 působil jako fotbalový konzultant v problémových regionech jako Kosovo, Palestina či Izrael.

Blatter stojí v čele FIFA od roku 1998. Nedávno ale naznačil, že bude kandidovat znovu. Prohlásil, že po čtyřech volebních obdobích ještě není unavený. A Champagne na otázku, jestli by Blattera ve volbách porazil, odpověděl: "Myslím, že ne, protože má velký vliv. Ale nevím, jestli pan Blatter bude znovu kandidovat. Nicméně ze slušnosti jsem ho o svém úmyslu jít do voleb informoval."

Reklama