Hlavní obsah

Troufalost myslet, že si na Světový pohár sáhneme, věděl po pražské ceremonii trenér Vrba své

Praha

Pochopitelně že mu nebylo dopřáno si na Světový pohár sáhnout. Jasně že i nový kouč české fotbalové reprezentace Pavel Vrba se mohl na ruzyňském letišti na nejcennější trofej dívat jen přes plexisklový kryt, který ji chrání. „Ale zajímavý zážitek to byl. Vidět Světový pohár z takové blízkosti se nepodaří zase tak často,“ doznával, když si odbyl coby tuzemský ambasador akce Coca-Cola Trophy Tour povinné ceremonie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Pavel Vrba (vlevo), vedle něj šéf FAČR Miroslav Pelta a zástupci FIFA a Coca Coly s trofejí pro misty světa.

Článek

Tentokrát jste na trofej, která je snem všech fotbalistů po celém světě, pouze díval, za čtyři a půl roku v Rusku vám však nebude nic bránit v tom, abyste si na ni i sáhl. Vždyť mistři světa a prezidenti vítězných států to právo mají...

To sice pravda je, jenže středeční přípravný zápas s Norskem ukázal, jak dlouhá cesta nás čeká. Ale věřím, že během nadcházejících let se bude zkracovat a že na šampionátu v Rusku o ni budeme moci také bojovat.

Jen bojovat ale neznamená si na ni sáhnout. Je vůbec podobné pomyšlení v současném fotbalovém světě reálné?

Momentálně by to byla skutečně velká troufalost. Když ale budeme podporovat mládežnický fotbal, když se zaměříme na to, aby nám vyrůstali mladí hráči a my měli zase silnou generaci, jako tomu bylo před deseti lety, když se najdou takoví sponzoři, jako Coca-Cola podporující velice úspěšný projekt Školského poháru pro základní školy a gymnázia, proč bychom se nemohli podobnému pomyšlení přiblížit? Hlavní bude zastavit odliv kluků, kteří z fotbalu mizí, končí s ním nebo v hodně mladém věku odchází do ciziny.

Společně s vámi se přišli na pražskou zastávku Světového poháru podívat tři hráči slavné chilské jedenáctky Josef Masopust, Josef Jelínek a Václav Mašek, kteří měli na dosah předchůdkyni této trofeje - Zlatou Niké. Může někdy české reprezentace podobný úspěch vůbec zopakovat?

Může se stát cokoli, i když doba se mění, konkurence roste a kvalita některých národních celků je prostě úžasná. Proto je v současnosti reálnější pomýšlet na účast na světovém šampionátu, než na nejvyšší příčky, na něž dosáhlo československé mužstvo kolem pana Masopusta.

Mimochodem - která z trofejí pro mistra světa se vám osobně líbila víc? Zlatá Niké, nebo Světový pohár, o který se hraje od roku 1974?

Přiznám se, že novější verze trofeje se mně líbí víc. I Zlatá Niké, která je někde v Brazílii, přičemž nikdo neví kde, byla sice krásná, ale současný Světový pohár je zajímavější.

Za tři měsíce se už o ni začne v Brazílii bojovat. Kdo si podle vás na něj po finálovém klání sáhne?

Favorizuji jihoamerické celky a Brazílii s Argentinou především, stejně jako mužstva z Evropy Němce, Nizozemce a Španěly.

A vaši favorité na finále?

Určitě Brazílie, jež bude hrát doma a bude těžit z podpory svých fanoušků, určitě i Německo, které mnohokrát v minulosti necestovalo na mistrovství světa jako favorit a přesto na šampionátu uspělo.

Komu budete fandit?

Dobrému fotbalu, přičemž věřím, že ho nastávající mistrovství světa přinese, já si budu moci spoustu věcí vzít a použít je v praxi.

Reklama

Související témata: