Hlavní obsah

Účinkování v pohárové Evropě skončilo, milióny se však valí do Plzně dál. Paclík zinkasoval přes půl miliardy

Plzeň

Plzeňské účinkování na evropské pohárové scéně ve čtvrteční noci skončilo, příliv peněz do klubové pokladnice však bude pokračovat, neboť platby z účtů UEFA dorazí pochopitelně ex post. Za účast v osmifinále konkrétně 350 tisíc eur, tedy nějakých devět a půl miliónu korun. Zajímavý obnos, i když v porovnání s neskutečným balíkem, který mistrovský celek letos vydělal, vlastně pakatel. Vždyť jen účinkování v Lize mistrů a následně v Evropské lize vyneslo majiteli klubu Tomáši Paclíkovi 12,25 miliónu eur, tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu 335 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský majitel Tomáš Paclík může být s profitem z pohárové Evropy nadmíru spokojen.

Článek
Fotogalerie

K ziskům z evropské pohárové scény je však nutno přičíst další profit, který Paclík od začátku této sezóny zinkasoval. Bonus za ligový primát ve výši sedmi miliónů korun, dalšího půl miliónu za účast ve finále tuzemského Superpoháru, ale i třeba finance plynoucí za transfer Vladimíra Daridy do bundesligového Freiburgu.

Přesná suma sice zveřejněna nebyla, ale v kuloárech se spekuluje o částce kolem 150 miliónů korun. A pak je zde samozřejmě ještě odstupné poukázané ze Strahova za uvolnění trenéra Pavla Vrby k reprezentaci. Je rovněž obestřeno tajemství, nicméně částka mezi šesti až osmi milióny by mohla být reálná.

Z pohárové Evropy 335 miliónů

Zkusme počítat... Za účast v play off Ligy mistrů zinkasovala Plzeň 2,1 miliónu eur, tedy 57 miliónů korun. Za postup do základní skupiny 8,6 miliónu eur, což činí v přepočtu 235 miliónů korun. Za vítězství v základní skupině Champions League nad CSKA Moskva připadl Plzni bonus ve výši rovného miliónu eur, tedy 27, 3 miliónu korun, přestup do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy byl navíc oceněn částkou 200 tisíc eur (5,5 miliónu korun).

Plzeňské příjmy z pohárové Evropy
za postup do 4. předkola2,1 miliónu eur
za postup do základní skupiny Ligy mistrů8,6 miliónu eur
za vítězství v zápase základní skupiny1 milión eur
za postup do Evropské ligy200 tisíc eur
za postup do osmifinále EL350 tisíc eur
Celkem12,24 miliónů eur, tj. 334 miliónů korun

Tím, že Plzeň postoupila přes ukrajinský Šachtar Doněk do osmifinále, shrábla 350 tisíc eur, tedy vzpomínaných 9,5 miliónu korun.

Celkový profit z pohárové Evropy tak vyšplhal na 12,25 miliónů eur, což v přepočtu činí 335 miliónů korun. Když k této částce přidáte finance za prodej Daridy, bonusy za úspěchy na domácí fotbalové scéně i třeba odstupné za trenéra Vrbu, dostanete se k sumě přesahující půl miliardy korun.

Při rozpočtu Plzně, který se ročně pohybuje kolem 160 miliónu korun, docela slušný profit.

Investoval se musí, reaguje Paclík

„Pokud je naším záměrem, aby byl klub v Evropě alespoň mírně konkurenceschopný, nejde ani při obrovských ziscích z Ligy mistrů a pohárové Evropy o výdělečnou činnost. Finance je potřeba investovat do klubu, na jeho další rozvoj," reaguje majitel Viktorie Paclík na narážku, že se teď v miliónech může přehrabovat.

Plzeň skutečně investovala... Z Olomouce přivedla Hořavu, angažovala Hubníka, pojistila si hned několik fotbalistů stávajícího kádru, stejně jako perspektivních hráčů. Snaží se prostě, aby i po odchodech hráčů do ciziny měla dál špičkový kádr, který bude rok co rok usilovat o titul a účast v pohárové Evropě.

„V českém fotbale tvoříte mužstvo, z něhož po určité době začnou hráči odcházet, takže musíte začínat znovu. Obrovskou plzeňskou výhodou ovšem je, že je dokáže nahradit jinými s podobnou výkonností," připomínal ostatně někdejší plzeňský trenér Pavel Vrba, že klubové vedení se nerozpakovalo investovat do nákupu adekvátních posil.

Nejen hráči, ale i dostavba stadiónu

Plzeňské investice nejdou ovšem jen do nákupu hráčů. Prioritou jsou i stadión a tréninkové centrum v Luční ulici, kde se po povodních stalo prioritou nejprve hřiště s umělým povrchem a nyní by měl přijít na řadu vyhříváný trávník.

„Budeme se podílet i na dostavbě stadiónu, která je naplánována po sezóně," říká plzeňský boss Paclík s odkazem na otevřené prostory vedle hlavní tribuny. Výstavbou dvou věží dojde k propojení tribun, takže stadión ve Štruncových sadech se stane skutečným fotbalovým chrámem.

I při výdajích, které půjdou do stovek miliónů, však zůstane v plzeňské klubové pokladně dost, aby Viktoria tuzemskému fotbalu i v příštích letech dominovala. Finančně tedy určitě.

Reklama

Související témata: