Hlavní obsah

Korupce při udělování pořadatelství MS? Viceprezident FIFA má namále

Viceprezident FIFA a šéf africké konfederace Issa Hayatou popřel, že dostal finanční a jiné odměny za to, že při volbě pořadatele mistrovství světa 2022 hlasoval pro Katar. Reagoval tak na informaci listu Sunday Times, že bývalý šéf asijského fotbalu Mohammed bin Hammám uplatil různé funkcionáře FIFA částkou pět milionů dolarů.

Článek

Africká konfederace v pondělním tiskovém prohlášení označila obvinění z korupce proti Hayatouovi za „smyšlené" a „absurdní". Britský list tvrdil, že se Bin Hammám zaměřil na desítky afrických funkcionářů, kterým za hlasy pro Katar rozdával před volbou v roce 2010 hotovost, poskytoval jim bezplatné ubytování a další požitky.

Kamerunec Hayatou v dnešním tiskovém prohlášení mimo jiné popřel, že by mu Bin Hammám zajistil výměnou za podporu léčbu na soukromé klinice.

Hayatou byl v roce 2011 napomenut Mezinárodním olympijským výborem, jehož je členem, za to, že dostával peníze od švýcarské marketingové agentury ISL.

Obvinění z korupce při volbě MS 2022 už v neděli popřeli katarští organizátoři, které nicméně ještě čeká setkání s vyšetřovatelem FIFA Michaelem Garciou. Další z viceprezidentů FIFA Jim Boyce uvedl, že pokud by se korupce potvrdila, podpořil by opakování volby.

Garcia dnes prohlásil, že vyšetřování uzavře v příštím týdnu. Své závěry o údajné korupci při přidělení MS 2022 Kataru a také MS 2018 Rusku má oznámit v červenci po světovém šampionátu v Brazílii.

„Po měsících vyslýchání svědků a shromažďování materiálů uzavřeme tuhle fázi vyšetřování 9. června. Za šest týdnů pak odevzdáme zprávu," uvedl bývalý státní návladní v New Yorku, kterého FIFA jmenovala nezávislým vyšetřovatelům před dvěma roky.

Reklama

Související témata: