Hlavní obsah

Blesková valná hromada FAČR, jen nešika Pelta zrušil Moravu

Praha

Nevolební valná hromada Fotbalové asociace ČR v pražském hotelu Clarion podle očekávání proběhla v klidném duchu za dvě a půl hodiny. O jediný rozruch se v samém úvodu postaral předseda Miroslav Pelta, který při rekapitulaci hlasujících zcela pominul moravskou komoru. „No vidíte, kandidoval jsem za vás, a teď jsem vás zrušil. To se dalo čekat... A ke všemu teď z ligy sestupují dva moravské kluby,“ vybruslil Pelta s úsměvem ze svého faux pas.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta a generální sekretář FAČR Rudolf Řepka na sobotní nevolební valné hromadě.

Článek

Hlavním tématem nevolební valné hromady bylo hospodaření. Vedení fotbalu seznámilo delegáty se systémem přerozdělování peněz z členských příspěvků.

Finanční ředitel Libor Kabelka uvedl, že FAČR měla za rok 2013 výnos 507 miliónů korun, tedy o 14 miliónů více než o rok dříve a dokonce o 189 miliónů více než v roce 2011. Zásadní podíl tvoří státní dotace, ze kterých fotbal získal 292 miliónů, dalších 45 miliónů přinesly členské poplatky.

S kritickou připomínkou přišel jako host jednání Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Zastal se Pelty, který se stal v závěru ligové sezóny na většině stadiónů veřejným nepřítelem číslo jedna. „Mám velkou výtku k vlastníkům klubů. Váš předseda je dehonestován a urážen, ale nic se neděje, nikdo nezakročí," poukázal Jansta.

Volit se bude až za tři roky

Současné vedení FAČR v čele s Peltou bylo zvoleno před rokem a má mandát až do roku 2017. Do té doby se na valných hromadách bude volit jen v případě, že některý z členů výkonného výboru bude na předchozí valné hromadě odvolán, nebo sám rezignuje. To udělal v roce 2011 předseda Ivan Hašek. Místo něj byl zvolen Pelta, který v roce 2013 mandát obhájil.

„Jsme na startu další etapy českého fotbalu. Chci ho dovést nejen k dalším úspěchům, ale také k většímu společenskému vlivu," slíbil strahovský šéf delegátům.

Jednou z priorit je teď mistrovství Evropy hráčů do 21 let, jež bude Česká republika příští rok hostit. „Chceme obsáhnout celou republiku. Proto bude jedno centrum v Čechách, druhé na Moravě. Jde o to si uvědomit, co jsme od UEFA dostali, a jak s tím naložíme," apeloval na delegáty Petr Fousek, šéf organizačního výboru.

Reklama