Hlavní obsah

Přání nového kouče Slovanu Bratislava Straky: Potkat Spartu v Lize mistrů, to by byla bomba!

Bratislava/Praha

Loni po 10. kole fotbalové Gambrinus ligy se František Straka (56) poroučel z lavičky Příbrami. Ještě před týdnem si posteskl, jak mu trénování chybí, ale že se snad něco rýsuje... Ve středu na své další štaci už poprvé vedl přípravu bratislavského Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

František Straka emoce na trenérské lavičce neskrývá

Článek

Opravdu se to vyrýsovalo tak rychle?

Nikde nemluvím o novém angažmá, dokud není dohodnuté. Nabídka Slovanu Bratislava přišla opravdu nečekaně, ale s jeho majitelem panem Ivanem Kmotríkem jsme se dohodli velmi rychle. Jednání bylo velice seriózní a jasné.

Proč tedy ještě není podepsaná smlouva?

Slovan chtěl dlouhodobější, dvouletou s opcí nebo tříletou. Na všem jsme dohodnutí. Zbývají skutečně jen drobnosti, s nimiž čekáme na návrat mého agenta Pavla Pasky ze zahraničí. Skutečně si neumím představit, že bychom ji nepodepsali. Dojde k tomu začátkem příštího týdne.

Ve středu jste absolvoval s mužstvem prvním trénink. Jaký byl?

Moc prima. Užíval jsem si to. Všechno proběhlo podle plánu, tak, jak jsem si to představoval.

Samozřejmě hráči nemohou mluvit do výběru trenéra, ale určitě nějak reagovali...

V prvních okamžicích z nich byl cítit respekt, nebo určité napětí. Po tréninkové jednotce to napětí povolilo. Oni mě znali hlavně z vyprávění. Potom už ten kontakt byl o něčem jiném, bezprostřednější.

To možná proto, že jste jim slíbil tataráček...

(smích). Tataráček bude, ten k mým metodám patří a nikomu neuškodí, ale naopak motivuje.

Máte v mužstvu hráče, které znáte?

Samozřejmě. Trénoval jsem v Ružomberoku a spousta kluků už ve Slovanu byla, takže jsme hráli proti sobě. Další znám i z odjinud. Znám Halenára, Žofčáka, Vitteka znám z Norimberka, potkal jsem se i s Fořtem... Jsou tady i pro mne neznámí, s nimiž se budu poznávat. Slovan, který opět získal titul, má kvalitní kádr.

Léta se říká, že Slovan je na Slovensku to samé, jako Sparta v Česku. Největší, neslavnější, s největším zázemím fanoušků po celé zemi. Je stejně ambiciózní, nebere nic, než vítězství. Je to mýtus nebo skutečnost?

Opravdu to tak je. Slovan je skutečně po všech stránkách nej... slovenský klub. V tom kladném smyslu slova. Cíle má vysoké a prvním, který máme před sebou, je udělat maximum pro postup do základní skupiny Ligy mistrů a vůbec se etablovat ve fotbalové Evropě. Vždyť Slovan v roce 1969 vyhrál Pohár vítězů pohárů, když ve finále porazil Barcelonu. Má slavnou minulost a chce na ni navázat. Teď začínáme přípravu.

Má Slovan i srovnatelné zázemí?

Zázemí má kvalitní, ale chybí mu to nejpodstatnější, vlastní stadión. Nehraje na Tehelném poli, ale přes ulici na Pasienkách, kde hrával jeho městský rival Inter. Pan Kmotrík dělá maximum, aby na Teheleném poli vyrostl nový stadión. Měl by být národním stadiónem slovenského fotbalu. Věřím, že se to podaří a já bych na něm rád vedl i mužstvo.

Což se potkat v Lize mistrů se Spartou...

To by byla bomba! Samozřejmě bych to bral.

Vy jste se zařadil do kategorie trenérů - záchranářů. Vítáte tuhle změnu, kdy bude bojovat o opačný pól tabulky?

Pochopitelně. Té šance, kterou jsem dostal, si velice vážím a udělám maximum, abych naplnil důvěru, kterou jsem dostal.

Do Slovanu přišel z Jablonce Tomáš Jablonský. Toho jste si vybral nebo jste o posilách s majitelem klubu ještě nemluvili?

Tomáš byl domluven už před mým příchodem. O dalších posilách jsme se samozřejmě bavili. Padlo hodně jmen, ale pan Kmotrík i další lidé v klubu jsou realisté, včetně mne. Budeme rádi, když přijde pár kvalitních hráčů.

Se Slovanem jste sváděl jako hráč velké bitvy. Cítil jste nostalgii?

To víte, že tohle na vás dýchne. Ráno jsem se potkal s Jánem Švehlíkem, útočníkem mistrů Evropy z roku 1976. Jsou tu i další legendy Slovanu a československého fotbalu. Mám nádherné vzpomínky. Vždyť jsem se Spartou vyhrál na Tehelném poli i Československý pohár...

Reklama