Hlavní obsah

Stý zápas Brazílie na MS, stý gól na turnaji. A pod tím vším autogram Neymara

Měl zase velký den. Už podruhé na šampionátu, i když tentokrát ho oslavoval celý stadión v Brasilii ještě víc, než při šampionátové premiéře proti Chorvatům v Sao Paulo. A nejen proto, že domácí hrdina Neymar vstřelil zase dva góly a rozhodl o první příčce domácí reprezentace ve skupině. Duel s Kamerunem měl obzvláštní příchuť v tom, že pro Brazílii šlo o stý zápas, který v dosavadní historii mistrovství světa sehrála. A první Neymarova trefa do sítě Nepřemožitelných lvů byla shodou okolností stým gólem, který na letošním šampionátu padl.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Brazilec Neymar při střeleckém pokusu proti Kamerunu.

Článek
Fotogalerie

Mladému brazilskému fotbalovému géniovi je teprve dvaadvacet a už figuruje mezi šesticí nejlepších kanonýrů brazilské historie. Jen Pelé, Zico, Ronaldo, Romário a Bebeto mají na kontě víc vstřelených branek, než Neymar.

Dvě trefy a meta číslo 35

Dvěma trefami v pondělním duelu s Kamerunem se posunul už na metu s číslem 35 a předstihl tak Ronaldinha a Rivalda.

Však také celý stadión po jeho druhém gólu stál a nadšeně aplaudoval. Aby ne, když šlo o akci pro Neymara tolik typickou. Klička doprava, rána krátkým švihem a rozvlněná síť. Počtvrté na turnaji, což ho v tu chvíli vyneslo na první příčku v tabulce šampionátových snajprů.

„Nejsem nejdůležitějším hráčem v týmu, všichni jsou stejně důležití," bránila se chvále dvaadvacetiletá hvězda brazilské reprezentace. „I já jsem na hřišti přece proto, abych ostatním pomáhal. Vytvářet tlak, tvořit hru, skórovat."

Scolari nechtěl riskovat

Dost možná, že by v duelu s Kamerunem docílil Neymar i hattricku, kdyby zůstal na hřišti až do konce. Trenér Scolari však nechtěl riskovat. Kamerunci po ústředním muži jeho sestavy hlavně ve druhé půli několikrát vystartovali a třeba takový Mbia se s ním rozhodně nepáral. Proto raději Neymara dvacet minut před koncem vystřídal.

„Navíc jsem nechtěl riskovat, aby snad nedostal druhou žlutou na turnaji, protože v osmifinále proti Chile by nám chyběl," vysvětloval Scolari.

Obavy o výsledek už v té chvíli mít nemusel, neboť jeho tým vedl už 3:1 a šel jistě za výhrou. „A šel za ni obdivuhodně až do konce, takže vysoké vítězství jsme si zasloužili. Byl to nás nejpřesvědčivější a nejlepší výkon na šampionátu," chválil  Neymar spoluhráče i sám sebe.

Právem. Neymar zatím z trojice proklamovaných hvězd šampionátu září nejvíc. Zastiňuje Messiho, o Ronaldovi nemluvě.

I proto mohl po výhře nad Kamerunci prohlásit: „V osmifinále si na Chile věříme, protože postupně hrajeme s daleko větší jistotou."

Už nedodával, že hlavně jeho zásluhou. A samozřejmě za přispění gólů, které střílí.

Reklama

Související témata: