Hlavní obsah

Mertesacker odpálil kritiky: Myslíte si, že se mezi posledními šestnácti najde nějaký karnevalový soubor?

Porto Alegre

Měli úplně jinou představu. Ostatně, legionář z Chelsea André Schürrle, který žonglérskou trefou ve druhé minutě prodloužení nakonec Němce přece jen do čtvrtfinále nasměroval, to na rovinu přiznal. „Chtěli jsme postoupit trochu jiným způsobem, ale hlavní věcí teď je, že jsme v další fázi šampionátu,“ oddechl si poté, co jeho tým vzdorující Alžířany přece jen udolal a mezi posledních osm zamířil.

Foto: Darren Staples, Reuters

Němečtí obránci Per Mertesacker (vlevo) a Shkodran Mustafi (druhý zleva) odvrací míč před dotírajícím Arbím Hilálem Súdáním z Alžírska.

Článek
Fotogalerie

Němci dostali před osmifinálovou partií nálepku superfavorita. Snad ani domácí Brazílii se nevěřilo tolik, jako jim. A nic na tom neměnil pomalý rozjezd a nepříliš přesvědčivé výkony proti Ghaně a USA ve skupině.

„Mistrovství světa není sprintem na sto metrů, ale maratnem," uklidňoval sebe, hráče i fanoušky kouč Joachim Löw naplněný vírou, že zlepšení přijde. V partii s Alžířany však čekal dlouho marně, protože africký celek hrál skvěle a kladl tuhý odpor.

Vítězství vůle, přiznal Löw

„My naopak do přestávky ńehráli dobře, po ní se už náš výkon zlepšil a měli jsme i dost příležitostí, abychom střetnutí rozhodli v normální hrací době," narážel na nasazení Schürrleho a příchod Khediry, jejichž přítomnost mužstvu prospěla. „Skutečně mu dali nový impuls," přiznával kouč.

„Měli jsme obrovské možnosti, ale když jsme je neproměnili, muselo prostě na prodloužení dojít. Dopředu jsme věděli, jak obtížné střetnutí nás s Alžírskem čeká, a to se jen potvrdilo," přizvukoval trenérovi Philipp Lahm.

„Bylo to vítězství vůle. Dělali jsme chyby v rozehrávce, takže soupeř chodil do brejků, ale Neuer nám svými výběhy několikrát pomohl," nezastíral trenér Löw, že i on si své kritické chvíle prožil.

Do doby, než v samém úvodu prodloužení přišla Schürrleho žonglérská trefa, tedy určitě. „Hlavně šťastná trefa," nepopíral legionář z Chelsea, který otevřel Němcům čtvrtfinálovou bránu.

Mertesacker se neudržel

„Jenže teď nás čeká Francie a my se musíme každopádně zlepšit," připomínal manažer Oliver Bierhoff, že v pátek na Maracaná v Riu to bude pro německou reprezentaci v partii proti družině galského kohouta vedené Benzemou daleko těžší.

O potřebě zlepšení pochopitelně mluvili i němečtí žurnalisté.  A před hráči tak nahlas a s takovou vehemencí, až to rutinéra Pera Mertesackera popudilo.

„Co chcete? Abychom byli úspěšní a získali Světový pohár? Nebo abychom hráli hezky a vypadli? Proč tedy ten výslech?! Nechápu ho," obořil se devětadvacetiletý Mertesacker, který má na kontě sto jedna reprezentačních startů, na dotírajícího reportéra ZDF.

„Myslíte si, že se mezi posledními šestnácti najde nějaký karnevalový soubor? Bylo to těžkých 120 minut, během nichž se hrálo nahoru dolů, a my museli mít stále na paměti, že nesmíme inkasovat. Bojovali jsme však až do konce. A v prodloužení zejména, takže si vyhrát a postoupit zasloužili."

Reklama

Související témata: