Hlavní obsah

Světoběžník Halilhodžič v Alžírsku zřejmě končí. Odejde ale s poctami a předními dveřmi, ujišťoval Búghirra

Porto Alegre

Většina trenérů afrických celků po vyřazení svých svěřenců u reprezentace skončila, kouč Alžírska Vahid Halilhodžič je bude zřejmě následovat. A nic na tom nemění, že po statečném odporu kladeném v osmifinálové partii Německu ho opěvovali jak fanoušci, tak i hráči. „Jménem svým i všech spoluhráčů mu chci vzdát hold, protože odvedl skvělou práci. Přijde čas, kdy ji zúročíme,“ děkoval bosenskému světoběžníkovi nejzkušenější a nejstarší z alžírských reprezentantů Madžíd Búghirra.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

I trenérský světoběžník Vahid Halilhodžič nejspíš u alžírské reprezentace končí.

Článek
Fotogalerie

Vyřazení sebralo slzícího jedenašedesátiletého světoběžníka Halilhodžiče natolik, že na oficiální tiskovou konferenci v Porto Alegre po osmifinále s Německem vůbec nepřišel. Namísto něho usedl před mikrofony gólman Mbuhli vyhlášený mužem zápasu a společně s ním obránce Búghirra.

Ani hráči nevěděli, co se bude dít

„Nevím, co se bude dít, ale slyšel jsem zvěsti, že by měl odejít. Ale předními dveřmi a s patřičnými poctami, protože toho udělal pro Alžírsko opravdu hodně," naznačoval hned po utkání Búghirra, že mise bosenského kouče po třech letech v alžírských službách zřejmě skončí.

„Byli jsme blízko něčemu zcela mimořádnému. Ukázali jsme velkou sílu a kvalitu, a proto jsme devadesát minut hráli s velice silným Německem rovnocennou partii. Základem všeho bylo, že náš tým hrál srdcem," vykládal poté do kamer beIN Sports Búghirra, který přišel na hřiště v prodloužení, aby svými zkušenostmi mužstvu pomohl reagovat na vedoucí trefu Schürrleho.

Nesvedl to. Alžírsko se po osmifinále s mistrovstvím světa rozloučilo, ale za výkon a hru v duelu s Německem si uznání zasloužilo.

„V prvním poločase jsme měli příležitosti, abychom utkání rozhodli. Byl to fyzicky hodně náročný styl, který trenér zvolil a i proto se nás o přestávce ptal, zda mu opravdu věříme. Nebyl důvod o zvolené taktice pochybovat, a proto nás žádal, abychom se jí dál drželi," prozrazoval Búghirra. „Škoda jen, že jsme střetnutí nedovedli až k penaltovému rozstřelu. Ale i tak chci vzdát jménem všech hráčů Vahidovi hold. Přebíral nás, když jsme byli úplně dole, odvedl skvělou práci a dovedl nás k historickému úspěchu."

Z alžírského tábora zatím nepronikly žádné oficiální informace, jak to bude s Halilhodžičem dál. Podle některých zpráv dokonce hned po utkání Brazílii opustil a odletěl do Evropy.

Dlužíme to trenérovi, potvrzoval brankář Mbuhli

„Teď jsme součástí alžírské fotbalové historie, protože jsme prvním týmem, který se dostal na mistrovství světa tak daleko. Na tom můžeme do budoucna stavět. Už v příštím roce při Africkém poháru národů. Dlužíme to našemu trenérovi," nepřímo potvrzoval i brankář Mbuhli, že se i alžírská reprezentace s úspěšným koučem rozloučí.

Halilhodžič vyznávající ofenzivní fotbal, který ordinoval i alžírskému národnímu týmu, měl namále už po posledním africkém Poháru národů v roce 2013. Tam totiž skončil s mužstvem ve skupině poslední a hrozilo, že bude odvolán. Nakonec mu ale dalo vedení alžírské federace důvěru i pro mistrovství světa, kam s Pouštními liškami postoupil a dovedl je až do osmifinále.

Reklama

Související témata: