Hlavní obsah

VIDEO: Luxus za miliardy. Stadión v Kataru pro MS 2022 dostane nový kabát

Rijád

Bude se světový šampionát v roce 2022 v Kataru konat tradičně v horkých letních měsících, nebo se kvůli pernému klimatu přesune na zimu? O tom ještě Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) nerozhodla, jisté však je, že příznivce, kteří se na turnaj vydají, čekají luxusní až pompézní stadióny. Třeba osmašedesátitisícový skvost jménem Khalifa, který projde významnou rekonstrukcí.

Vizualizace stadiónu Khalifa pro MS 2022 v Kataru.Video: Reuters

 
Článek

Unikátní skvosty - to jsou další stadióny pro MS 2022 v Kataru.

Mistrovství světa v Kataru se svým megalomanstvím jistě zařadí mezi nejdražší fotbalové šampionáty v historii. V hlavním městě Dauhá se má hrát na šesti stadiónech, přičemž na pevných základech stojí dva z nich a další čtyři se mají v příštích letech vybudovat.

Nejznámějším je stadión Khalifa, který nyní hostí třeba závody atletické Diamantové ligy a má kapacitu 40 tisíc diváků. Za osm let však pojme 68 tisíc fanoušků, a jak ukazuje studie, dojde k celkové rekonstrukci nejen stadiónu samotného, ale i přilehlého okolí. Kromě futuristického designu bude všude cítit luxus, aby se fanoušci cítili jako v bavlnce.

Uvnitř se vybuduje Olympijské muzeum sportu, celková rekonstrukce by měla přijít v přepočtu asi na 8 miliard korun - to je zhruba ta samá částka, za kterou Brazilci v Sao Paulu vybudovali zcela nový stadión Corinthians pro 60 tisíc diváků.

Reklama

Související témata: