Hlavní obsah

Spolupracovníkovi FIFA hrozí při návratu do Brazílie vězení

Rio de Janeiro

Spolupracovníkovi Mezinárodní fotbalové federace FIFA Rayi Whelanovi, jenž je podezřelý z podvodů se vstupenkami na mistrovství světa v Brazílii, hrozí v případě návratu do země zatčení. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, jenž zvrátil předchozí verdikt soudu nižší instance, jenž povolil Whelanovo propuštění z vězení a odlet ze země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Vedoucí pracovník společnosti Match Services, která coby partner FIFA zajišťuje prodej lístků, ubytování VIP hostů a další služby, byl poprvé zatčen v průběhu šampionátu 7. července. Po výslechu byl Whelan propuštěn, ale týden nato, den po finále MS, byl zadržen znovu.

Ve vězení strávil čtyřiašedesátiletý Brit tři týdny a v srpnu byl na kauci opět na svobodě. Původně nesměl opustit Rio de Janeiro, nicméně soud mu později povolil odcestovat na maximálně tři měsíce ze země a Whelan se v polovině vrátil do Británie.

Poté, co v úterý Nejvyšší soud zvrátil rozhodnutí o srpnovém propuštění, hrozí Whelanovi a dalším obviněným po případném příletu do Brazílie vězení. Není jasné, co se stane, pokud se do země už nevrátí.

Brazilská policie podezřívá Whelana z nelegálních obchodů s lístky pro VIP hosty a z napojení na vstupenkovou mafii. Celkem bylo zatčeno jedenáct lidí, kteří si tímto způsobem přišli během šampionátu údajně až na 90 milionů dolarů (přes 1,8 miliardy korun). Whelan vinu popírá.

Reklama

Související témata: