Hlavní obsah

Blatter navrhl místo navíc na fotbalovém MS pro CONCACAF, Platinimu to nevoní

Nassau

Prezident FIFA Sepp Blatter na kongresu CONCACAF navrhl, aby konfederace Severní a Střední Ameriky a karibské oblasti měla na fotbalovém mistrovství světa jistá čtyři účastnická místa, zatímco podle současných kvót má tři. Blatterův soupeř v květnových volbách Luis Figo si postěžoval, že pouze úřadující šéf dostal na Bahamách prostor veřejně promluvit.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter se snaží zajistit si volební hlasy federací COCACAF.

Článek

"Pokud má na mistrovství světa být dál 32 týmů, měl by mít CONCACAF čtyři místa," řekl Blatter, který bude 29. května usilovat o pátý mandát šéfa FIFA. Čtvrté místo na MS si z této zóny momentálně může zajistit jen vítěz play off proti týmu z jiné federace. Loni se do Brazílie touto cestou kvalifikovalo Mexiko po triumfu nad Novým Zélandem.

Devětasedmdesátiletý Švýcar na svou řeč obdržel mimořádně pozitivní ohlasy a upevnil si podporu u deseti členských federací CONCACAF. Šéf svazu Dominikánské Republiky Osiris Guzman dokonce Blattera přirovnal k Ježíši Kristovi, Martinu Lutheru Kingovi či Nelsonu Mandelovi.

Demokracie a fotbal prohrávají, říká Figo

Bývalý portugalský reprezentant Figo však zpochybnil nezaujatost kongresu, protože on ani další kandidáti na předsedu FIFA - jordánský princ Alí bin Husajn a Nizozemec Michael van Praag - nedostali na podiu prostor jako Blatter. "Pokud někteří mluví a ostatní mlčí, demokracie a fotbal prohrává. Volby jsou podle definice demokratický proces, v opačném případě to nejsou volby," citovala Figa agentura Reuters.

Podle generálního sekretáře CONCACAF Enriqueho Sanze mluvil Blatter na kongresu jako úřadující prezident FIFA a jeho řeč se primárně netýkala voleb. Na proslovy ostatních uchazečů prý také nezbyl čas.

Šéf UEFA Michel Platini, který už dříve požadoval čtrnácté místo na MS pro Evropu, se Blatterově návrhu podivil. "Pokud Blatter chce místo navíc pro konfederaci, která jednou postoupila do čtvrtfinále, co dá nám, když jsme vyhráli poslední tři turnaje?" poukázal Platini na triumfy Německa, Španělska a Itálie. Žádný tým z CONCACAF nikdy mistrovství světa nevyhrál, historické maximum je čtvrtfinále, kam loni postoupila Kostarika a v minulosti USA a dvakrát Mexiko.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice