Hlavní obsah

Jen žádnou paniku, nabádal Nedvěd po nezdaru na Islandu fanoušky i samotné hráče

Čelákovice

„Žádnou paniku,“ okřikoval Grande Paolo své spoluhráče, když jeho výběr prohrával na čelákovickém trávníku s Pivrncovou jedenáctkou v průběhu druhé půle už dvoubrankovým rozdílem. Šlo sice jen o exhibici, ale i tak Pavel Nedvěd těžko skousával, že by snad měl se svým týmem prohrát. I proto běhal, rozehrával a pálil, jako by šlo o finále Ligy mistrů. „Teď v červnu jsem sice pár zápasů odehrál, ale už to není ono. Je to pro mě čím dál náročnější,“ odmítal chválu, která se na něho valila.

Foto: Jan Tauber

Hráči se vzájemně nešetřili...

Článek
Fotogalerie

„Jen žádnou paniku," opakoval bývalý český reprezentant a držitel Zlatého míče poté, co duel skončil, jeho mužstvo hlavně přičiněním kanonýra Vratislava Lokvence skóre nakonec přece jen otočilo a Nedvěd musel samozřejmě čelit otázkám, co říká páteční kvalifikační prohře národního týmu na Islandu a komplikacím, které si tím v bojích o EURO 2016 přivodil.

Grande Paolo chmury odmítá

„Opravdu není třeba dělat paniku. Kluci prohráli ve skupině první zápas, ale kvalifikaci mají rozehranou pořád velice dobře. Nemohli jsme přece počítat s tím, že vyhrajeme všechna utkání," odmítal chmury, které po porážce v Reykjavíku a hlavně hodně chabém výkonu mezi fanoušky zavládly. I mezi těmi čelákovickými.

Však si mnozí povzdechli, jaká škoda je, že v současném výběru trenéra Vrby schází podobně zarputilý bojovník, jakým je Nedvěd. Během exhibice neustále spoluhráče burcoval a hnal je za výhrou. Svým výkonem a osobním příkladem. A doslova fascinující bylo, jak se radoval, když čtyřicet vteřin před koncem vstřelil „Šoula" Lokvenc šestý a vítězný gól. Ani na tribuně berlínského Olympijského stadiónu před týdnem nepropadl takové euforii, když jeho Juventus ve finálové partii Ligy mistrů s Barcelonou vyrovnal.

Dominátor nominaci neodmítl

„Byl to zápas pro dobrou věc. Pro charitu a finanční pomoc fotbalovým internacionálům, takže jsem rád, že se akce povedla. Diváci přišli, bavili se a my také," kvitoval vydařené odpoledne, v jehož úvodu převzal sekretář Nadace internacionálů Roman Hrubeš šek na padesát tisíc. „Ale i když šlo jen o exhibici, chtěli jsme vyhrát, jako jsem chtěl vyhrávat po celou kariéru."

„Však nám to Pavel v kabině i na place neustále připomínal," smála se další legenda českého sportu Dominik Hašek. Slavný hokejový gólman přijel původně do Čelákovic provést jen čestný výkop, ale když mu Nedvěd nabídl místo v sestavě, okamžitě obul kopačky a navlékl stejný černobílý dres, v jakém hraje turínský Juventus.

„Takovou možnost jsem nemohl odmítnout. Zahrát si v jednom mančaftu s Nedvědem, to se mi povedlo poprvé," liboval si.

„Jsem rád, že jsme Dominátora v mužstvu měli. Bylo vidět, že si s balónem tyká," chválil svého stejně slavného spoluhráče Grande Paolo. Autora čtyř branek Lokvence, Grygeru, Poštulku, Pudila či třeba kuchařského mistra Babicu nebo herce Ladislava Hampla, představitele Jarmila z televizního seriálu Okresní přebor, kterého přímo zbožňuje, ale zrovna tak.

Ani jubilant Škorpil nepomohl

Hlavně proto, že jeho mančaft nepříznivě se vyvíjející skóre otočil a nakonec 6:5 vyhrál. Pivrncově jedenáctce nebylo nic platné, že kapitánskou pásku navlékl trenér Pavel Hoftych a z lavičky ji koučoval čerstvý sedmdesátník Ladialv Škorpil.

„Mě už po podobných akcích vozí jako cvičeného medvěda. Včera v Liberci, dneska v Čelákovicích, v neděli mám být také někde. A doma v Hradci bych se mohl pomalu přestěhovat na radnici, protože jsem páté volební období v zastupitelstvu. Teď zasedám i mezi jedenácti radními, protože jsem ve volbách dostal druhý nejvyšší počet hlasů, a mám logicky v kompetenci sport ve městě," přiznával, že i při zmiňované vytíženosti pro něho bylo hračkou kočírovat soubor poskládaný z bývalých fotbalistů, ale třeba i hokejistů v čele se sparťanským gólmanem Tomášem Pöpperlem a jeho týmovým kolegou Petrem Kumstátem nebo sáňkařem Lukášem Brožem.

„A to v Hradci ještě chtěli, abych se stal místním Fergusonem. Problém je ovšem v tom, že Ferguson měl v Manchesteru mančaft, který pořád jenom vyhrával. A když sir Alex vycítil, že vyhrávat přestane, prostě toho nechal a skončil. Ale co já s mužstvem, které prohrávalo a spadlo z ligy?!" dokazoval Ladislav Škorpil, že svůj proslulý humor a nadhled ani po dovršení sedmdesátky neztratil.

Nedvěd už se do Itálie nevrací

„Vítězit je ale důležité," připomínal hlavně svým následníkům v české reprezentaci Pavel Nedvěd.

„Prohra na Islandu zase až takovou tragédii nepředstavuje, neboť tam nechali body i Nizozemci. Ostrované už totiž nejsou žádnými fotbalovými trpaslíky, jako tomu bývalo. Teď bude důležité zvládnout další zápasy, které v kvalifikaci přijdou," přidával Nedvěd, který se po čelákovické exhibici už do Itálie vracet nebude.

„Od pondělí mně jako ambasadorovi evropského šampionátu jedenadvacítek začínají povinnosti, jimž se chci věnovat skutečně naplno. Všechny zápasy samozřejmě nestihnu, ale podstatnou část jich vidět chci. Ty české stoprocentně," netajil Grande Paolo, jak moc se těší na malé EURO startující úvodními zápasy už ve středu.

Exhibice v Čelákovicích
Nedvědova jedenáctka - Pivrncova jedenáctka 6:5 (3:2)
Branky: Lokvenc 4, Hampl a vlastní - Zmeškal 2, Slunečko 2 a Adam Petrouš.

Reklama

Související témata: