Hlavní obsah

Švýcarsko vydá jednoho ze zadržených funkcionářů FIFA do USA

Jeden ze sedmi funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA zadržených kvůli korupci souhlasil, aby byl vydán do USA. Informoval o tom švýcarský Federální justiční úřad, ale neuvedl konkrétní jméno ani další podrobnosti. Podle agentury Bloomberg jde o sesazeného viceprezidenta FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů. Americké úřady by měly obviněného převzít do deseti dnů.

Foto: Stringer, Reuters

Prezident CONCACAF Jeffrey Webb (třetí zprava) zřejmě bude vydán do USA.

Článek

Velvyslanectví USA minulý týden požádalo švýcarské úřady, aby vydaly všech sedm funkcionářů, kteří byli 27. května zadrženi v Curychu před kongresem FIFA. Důvodem jsou obvinění z rozsáhlé korupce, která vyšetřuje právě americká justice.

Mezi nimi byl vedle bývalého šéfa fotbalu ve Střední a Severní Americe Webba také další bývalý viceprezident FIFA Uruguayec Eugenio Figueredo. Ve vazbě skončili také šéf kostarické federace Eduardo Li, bývalý předseda brazilské federace José Maria Marin, šéf venezuelské federace Rafael Esquivel, Julio Rocha z Nikaraguy a Webbův britský spolupracovník Costas Takkas.

Funkcionáři jsou podle amerických vyšetřovatelů podezřelí z vydírání a praní špinavých peněz. Jejich zatčení před začátkem volebního zasedání FIFA spustilo aféru, kterou nakonec neustál předseda FIFA Sepp Blatter a čtyři dny po svém znovuzvolení nabídl rezignaci. Všem zadrženým hrozí až 20 let vězení.

Na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství bylo obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět pracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun).

Reklama