Hlavní obsah

Autora slavné penalty teď připomíná zlatá mince

Jablonec

Zlatou minci s vlastní podobiznou si v České mincovně v Jablonci nad Nisou sám vyrazil fotbalista a autor slavného vršovického dloubáku Antonín Panenka. Mince ze čtvrt unce zlata s jeho portrétem se razí v rámci sběratelské série Československé fotbalové legendy. Jablonecká firma jich vydá dohromady dvě stě.

Antonín Panenka u výroby zlaté mince s vlastním portrétem.Video: Michael Polák, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Při křtu mince Panenkovi sekundovali jeho spoluhráči Zdeněk Nehoda a Karol Dobiaš ze zlatého týmu, který triumfoval na evropském fotbalovém šampionátu v Bělehradě v roce 1976.

„Jedinou zlatou medaili, kterou zatím mám, je ta z Bělehradu. Kromě toho mám několik pamětních medailí, vydávaných u příležitosti různých slavnostních utkání," řekl Panenka o svém vztahu k medailím a mincím. Vydávání zlatých mincí s fotbalovými legendami ocenil. „Jakákoliv propagace fotbalu v dnešní době, kdy moc dobré jméno nemá, je důležitá," dodal.

Proslulý dloubák se na minci nedostal

Autor mince, mladý medailér Asamat Baltaev, pocházející z Čuvašské republiky v Rusku, připravil na počátku několik návrhů. „Jeden z nich zachycoval přímo vršovický dloubák, ale mincovna se nakonec rozhodla pro podobu s portrétem Antonína Panenky. Vytvářel jsem ho podle fotografií na internetu," popsal Baltaev.

Za zlaté mince s Panenkou zaplatí zájemci 10 950 korun. Jeho portrét se objeví i na stříbrných mincích, těch se v Jablonci vyrazí pět set v ceně 1450 korun za jednu. Celou sérii legend tvoří fotbalové jedenáctka v ofenzivním rozestavení, složená ze tří generací hráčů, kteří získali cenné kovy na šampionátech v Chile 1962, Jugoslávii 1976 a Anglii 1996.

„Teď jsme v polovině celé série. Začali jsme legendárním Josefem Masopustem a budeme končit druhým držitelem Zlatého míče Pavlem Nedvědem," uvedl obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix. Kromě Masopusta už má svou minci také Josef Kadraba, Jan Lála, Ivo Viktor a Karol Dobiaš. „Je nesmírně důležité, aby dnešní děti viděly, že když někdo maká a dře, že to může dotáhnout k úspěchu," dodal Brix.

Panenka je se sérií mincí spjat nejen jako vyobrazený fotbalista. Je také předsedou nadace, která se stará o vysloužilé fotbalisty a které jde část výtěžku z prodeje. Převážně se jedná o reprezentanty, kteří neměli možnost se zajistit na stáří a dnes žijí v mnohdy nevyhovujících poměrech. Mincovna pro ně dosud vybrala 332 tisíc korun.

Reklama

Související témata: