Hlavní obsah

Panenka s Masopustem pobláznili Evropský parlament

Štrasburk

„To je přece Panenka,“ říká nadšeně německý europoslanec svým kolegům. Poté, co vystojí půlhodinovou frontu, s českou legendou se vyfotí. Obklopeni panely s fotkami a údaji o Josefu Masopustovi, před nimi Zlatý míč za rok 1962. Tohle Evropský parlament ve Štrasburku ještě nezažil! ME ve Francii začíná v pátek, český fotbal ale dobyl Evropu už teď.

Foto: Masopusta Josefa přátel Klub, ČTK

V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku je od úterý 7. června výstava o legendárním Josefu Masopustovi, držiteli Zlatého míče z roku 1962.

Článek
Fotogalerie

Budova na břehu Rýna, na hranicích Francie a Německa, hostí od úterý do čtvrtka výstavu nejlepšího českého fotbalisty 20. století Josefa Masopusta, který před rokem v červnu zemřel. Slavnostně ji otevřel legendární Antonín Panenka s europoslankyní Michaelou Šojdrovou.

„Výstava teprve začala a už má obrovský úspěch, žádná jiná tu neměla takový ohlas," radovala se Šojdrová. Kolem krku jí vlála šála Bohemians 1905, kterou jí krátce předtím věnoval Panenka. Právě česká europoslankyně stojí na počátku unikátního projektu.

„Před několika měsíci mi zavolala, jestli by byl dobrý nápad uspořádat takovou akci na půdě Evropského parlamentu. Odpověděl jsem jí, že to není dobrý nápad, nýbrž vynikající," podotkl předseda Klubu přátel Josefa Masopusta Jiří Hora.

Každý europoslanec má za jedno volební období nárok na uspořádání jedné výstavy. „To, že si paní Šojdrová vybrala fotbal, je pro nás velké vyznamenání," prohlásil přítomný generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Nápor povolil až po hodině a půl

Na výstavě se za úterní odpoledne protočilo přes 300 poslanců. Po 40 nachystaných míčích, které Panenka zájemcům posléze opatřil podpisem, se jen zaprášilo. Do pěti minut od zahájení akce byly pryč. Fronta na společné foto s Panenkou a Masopustovým Zlatým míčem se táhla jako had až k nedaleké jídelně. Nápor povolil až po hodině a půl.

Když Panenka pomalu vydechoval, vyběhla z přilehlé jídelny mladá kuchařka. „Ještě já, prosím, ještě já," žadonila ve francouzštině. Když jí Panenka vyhověl a přitiskl ji k sobě, na její tváři se rozehrál úsměv.

„Byl jsem překvapený, kolik přišlo lidí. Myšlenka uspořádat výstavu byla výborná," uvedl Panenka. „Jsem rád, že jsem ještě stihl si proti Josefu Masopustovi zahrát. Byl prototypem fotbalového rytíře. Jediné, co mu závidím, je ten Zlatý míč. Ten já nemám. Respektive pouze jeho repliku od kamaráda," culil se Panenka.

Reklama

Související témata:
Michaela Šojdrová