Hlavní obsah

Bývalý šéf UEFA Platini při projevu znovu odmítl vinu

Atény

Bývalý prezident UEFA Michel Platini při dnešním rozlučkovém projevu na kongresu v Aténách znovu odmítl, že by udělal něco špatně. Přesto musel v květnu rezignovat poté, co dostal od etické komise FIFA čtyřletý zákaz působení ve fotbale kvůli přijetí netransparentní platby.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Michel Platini během svého závěrečného projevu v Aténách.

Článek

"Díky za devět let spolupráce. Myslím, že jsme udělali skvělou práci. Nyní musím říci sbohem," prohlásil Platini. Francouzský funkcionář a bývalý špičkový hráč se nedočkal ovací ve stoje. "Mám čisté svědomí. Jsem si jistý, že jsem neudělal chybu, a budu pokračovat v boji u soudů," řekl.

Jeden z nejlepších fotbalistů Evropy v historii byl v čele UEFA od roku 2007. Loni však byl v prosinci suspendován kvůli nevyjasněnému příjmu dvou miliónů švýcarských franků od bývalého šéfa FIFA Seppa Blattera. Údajně šlo o platbu za poradenskou činnost, etická komise FIFA to však vyhodnotila jako střet zájmů a oba funkcionáře potrestala. Platiniho na čtyři roky a Blattera, kterého mezitím v čele FIFA vystřídal Gianni Infantino, na šest.

FIFA Platinimu umožnila alespoň poslední projev na dnešním kongresu. "Pokračujte v práci beze mě. Nezapomeňte však, že fotbal je více hra než produkt, že jde o sport a ne o trh, o zábavu a ne o obchod. Není fotbal pro velké národy a jiný pro malé národy. Je to stejný fotbal pro všechny. Fotbal nepatří UEFA či FIFA, ale celému světu," vzkázal před svým odchodem.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články