Hlavní obsah

Je to pro nás pozitivní zpráva, řekl Pelta o zvolení Čeferina

Atény

Za pozitivní zprávu pro český fotbal označil předseda FAČR Miroslav Pelta dnešní zvolení Aleksandera Čeferina do čela UEFA. U osmačtyřicetiletého slovinského právníka by prý menší země jako Česko měly najít zastání v boji s velkokluby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf FAČR Miroslav Pelta.

Článek

"Čeferin zvítězil velmi výrazným rozdílem, 42 získaných hlasů z 55 mluví za všechno a svědčí o jeho velké podpoře napříč celým evropským spektrem. Jeho výhra je pro naši asociaci i pro naše sdružení asociací středoevropského regionu pozitivní zpráva," řekl Pelta pro web FAČR.

Věří, že dosavadní šéf slovinského svazu bude mít pro menší země pochopení. "Sám vzešel ze středně velké členské země a věříme, že právě on bude hájit práva těch menších nebo srovnatelných. Slovinský kandidát nepochybně vnese do struktur UEFA nový vítr i neotřelý pohled na zásadní fotbalové otázky," očekává Pelta.

Do UEFA se vrátí přímá komunikace

Podle generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky by Čeferin měl pomoci zlepšit transparentnost UEFA. "Reputace UEFA byla v minulých letech poškozena a ze všeho nejvíce nyní potřebuje obnovení všeobecné důvěry. S nástupem Čeferina můžeme očekávat, že se otevřenost a přímá komunikace do UEFA vrátí," prohlásil Řepka.

"Poznal jsem ho i osobně a považuju ho za velmi pracovitého a především naprosto férového člověka, který vždy říkal to, co si myslel, a nikdy nic neskrýval. Taková filozofie nyní pomůže i UEFA," dodal.

Klíčové však prý bude, jaký si Čeferin získá respekt u fotbalových velmocí a velkoklubů. "Před Čeferinem stojí velké úkoly, které se týkají především obsazení klubových soutěží, reformy Ligy mistrů a Evropské ligy či koeficientů. Tyto otázky trápí mnoho zemí a pevně věříme, že právě nový předseda UEFA bude bojovat za práva menších a středně velkých asociací, z níž sám vzešel," řekl Řepka.

"Snad si získá takový kredit, aby jej respektovaly i velké evropské kluby. Nyní je UEFA v určité defenzivě, což postavení menších zemí neprospívá," dodal.

Reklama

Související témata: