Hlavní obsah

Co jsem měl na hlavě, sedlo mi na bradu, vtipkoval Poborský nad mincí, kde mu dělá společnost i královna

Vyrazili ho do zlata a zařadili do vybrané společnosti. „Té nejvybranější. Vždyť na druhé straně je anglická královna,“ připomněl při křtu pamětní mince Karel Poborský, že je na ní zvěčněn nejen on s vlající hřívou, s níž před dvěma desetiletími tolik okouzloval fotbalový Albion, ale i královna Alžběta II. Panovnice před finálovým duelem EURO 1996 sešla na trávník ve Wembley a tehdejší první muž českého fotbalu František Chvalovský jí představoval každého hráče Uhrinovy jedenáctky. I Karla Poborského, to se ví. A teď jsou Steve, jak se Poborskému přezdívalo, a Její veličenstvo královna Alžběta na jedné minci.

Karel Poborský má zlatou a stříbrnou minci se svou podobiznouVideo: Sport.cz

 
Článek

Potěšilo ho to, tím se Poborský netajil. „Vždyť jsem se ocitl ve společnosti, která posouvala českou fotbalovou historii," připomínal, že před ním se ve zlatě a samozřejmě i stříbře objevily vyražené podobizny Masopusta, Lály, Kadraby, Panenky, Dobiaše, Viktora, Nehody a Miroslava Kadlece. On je devátým v sestavě snů, přičemž Nedvěd a Koller jedenáctku vydávanou Českou mincovnou na pamětních mincích doplní.

„Nejde o nás, ale o výtěžek z prodeje mincí, který je určen na podporu fotbalových internacionálů. Zvláště těch starších, mnohdy nemocných, nebo žijících ve skromných podmínkách, kteří neměli podobné možnosti jako my. I proto se je snažíme podporovat, pomáháme jim, platíme jim operace," připomínal, že část peněz z prodeje dvou set kusů zlatých a pěti set kusů stříbrných mincí půjde na charitativní účely. Jen mimochodem - zlaté, obsahující čtvrt unce zlata, se prodávají za jedenáct tisíc korun, stříbrné pak za tisíc pět set.

„Když jsem je viděl, napadlo mě, že nějaké koupím jako vánoční dárek," vykládal potěšený Poborský sršící po prodělaném onemocnění zase elánem. „Už je to snad za mnou, klepu si na zuby. Cítím se v pohodě, běhám, hraju fotbal i hokej."

I proto si nad mincí, na níž je vypodobený s vlající hřívou, zavtipkoval. „Co jsem měl na hlavě, sedlo mi na bradu. Jako každý jsem si prošel nějakým vývojem."

Vývojem pochopitelně prošly i reprezentační statistiky, jimž Karel Poborský se 118 reprezentačními starty dlouho kraloval. Jenže pak se na scéně objevil Petr Čech a ten ho překonal.

„Gólmani jsou holt dlouhověcí. Ale pokud mě překonal někdo tak dobrý, jako je Petr, je to v pořádku. A on rozhodně nemusel zůstat u čísla, na němž se zastavil. Kdyby chtěl pokračovat, určitě by ještě narostlo," přiznávala při křtu pamětní mince legenda českého fotbalu zvěčněná teď už i ve zlatě, že ji ztracený primát až tolik nemrzí.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice