Hlavní obsah

Santos a Simeone jsou podle IFFHS trenéry roku

Trenér portugalských mistrů Evropy Fernando Santos byl vyhlášen nejlepším reprezentačním fotbalovým koučem roku 2016. Mezi klubovými trenéry vyhrál anketu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) Diego Simeone z Atlética Madrid.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Kouč Atlétika Madrid Diego Simeone.

Článek

Oba získali ocenění poprvé. Zatímco dvaašedesátiletý Santos zvítězil v hlasování expertů z 56 zemí s naprostou převahou a ziskem 199 bodů porazil švédského kouče Islanďanů Larse Lagerbäcka o 128 bodů, Argentinec Simeone vyhrál s pouhým pětibodovým náskokem před francouzským koučem konkurenčního Realu Madrid Zinédinem Zidanem.

Šestačtyřicetiletý Simeone vede Atlético už pět let a letos s ním hrál finále Ligy mistrů, v němž podlehl Zidaneovu Realu po penaltovém rozstřelu. V lize skončil třetí za Barcelonou a znovu Realem, ale byl vyhlášen nejlepším trenérem La Ligy. Zidane byl blízko ocenění hned ve svém prvním roce působení v roli kouče madridského velkoklubu, třetí v anketě skončil Ital Claudio Ranieri, trenér senzačních anglických mistrů z Leicesteru.

Santos trénuje portugalskou reprezentaci od roku 2014 a letos tým s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem dovedl k evropskému primátu po finálovém vítězství nad domácí Francií 1:0 po prodloužení. Za Lagerbäckem, který na ME senzačně dovedl Island až do čtvrtfinále, se umístil kouč německých mistrů světa Joachim Löw.

Anketa Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepší trenéry za rok 2016:
Reprezentace:
1. Fernando Santos (Portugalsko) 199 b.
2. Lars Lagerbäck (Švéd./Island) 71
3. Joachim Löw (Německo) 62
4. Chris Coleman (Wales) 61
5. Didier Deshamps (Francie) 52
6. Antonio Conte (It.) 17
Kluby:
1. Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid) 113
2. Zinédine Zidane (Fr./Real Madrid) 108
3. Claudio Ranieri (It./FC Leicester) 86
4. Josep Guardiola (Šp./Bayern Mnichov, Manchester City) 62
5. Unai Emery (Šp./FC Sevilla, Paris St. Germain) 38
6. Luis Enrique (Šp./FC Barcelona) 24

Reklama