Hlavní obsah

Razie měsíc před valnou hromadou. Přijde po Sobotkově demisi i pád vlády fotbalové?

Strahov je v chaosu, policejní razie prohledává sídlo Fotbalové asociace české republiky (FAČR). Pouhý den poté, co premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že kvůli kauzám Andreje Babiše odnese na Hrad demisi celé vlády. Rojí se spousta otázek. V první řadě, zda padne i vláda fotbalová. A zda také razie s děním na politické scéně nesouvisí. Přišla každopádně téměř na den přesně měsíc před volební valnou hromadu FAČR. Na ní by měl 2. června šéf Miroslav Pelta obhajovat svůj post, žádný protikandidát se zatím neobjevil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta během Valné hromady FAČR v roce 2013.

Článek

O peníze jde vždy až v první řadě. Vyšetřovatelé prohledávají kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. A také ministerstvo samotné i jablonecký klub, Peltovu chloubu. Dokonce i na Českou unii sportu, v níž usedá Pelta v křesle místopředsedy, mělo dojít.

I znalci fotbalového zákulisí teď čekají na přesnější informace. Jedna z teorií praví, že strahovská krize s pádem vlády souvisí, druhá jí naopak odporuje, všichni se ale unissono shodují, že den po zahájení evropského šampionátu hráček do 17 let v západních Čechách strahovská aféra českému fotbalu na reputaci, natož deklamované věrohodnosti nepřidá.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí.

Miroslav Pelta každopádně vtáhl ministryni školství, tělovýchovy a mládeže Kateřinu Valachovou do fotbalového dění. Zatímco její předchůdci byli zaměřeni spíše na školství, ona si sport oblíbila a podporuje řadu jeho odvětví.

Fotbal nejvíc, takže je k vidění téměř na všech slavnostních akcích - vyhlášení Fotbalisty roku, otevírání mládežnických akademií, zahájení evropského šampionátu do 17 let, který zaštítila, či převzetí stadiónu v Edenu novými vlastníky Slavie.

Peněz vždycky sehnal nejvíc

A teď by o ni měl fotbal kvůli čachrům s dotacemi či demisi vlády přijít? Velký malér pro Strahov - a pro Peltu především.

V minulosti už ustál nejednu krizi a všechny oponenty nakonec umlčel tím, že sehnal pro fotbal víc peněz než jiní. Však se také nepokrytě chlubil, s jakým rozpočtem se hospodařilo na Strahově před jeho příchodem a s jakými stovkami miliónů teď disponuje on.

Proto k červnové volební hromadě mířil znovu jako jediný kandidát na znovuzvolení předsedou FAČR.

Ale co kdyby kandidovat nemohl? Pak by jeho fotbalová vláda mohla padnout a nastala by bitva o nové sféry vlivu na rozdílení peněz, řízení asociace či složení komise rozhodčích...

Ostatně, obdobnou situaci už český fotbal zažil, když na přelomu milénia padla Chvalovského vláda. A nic tehdejšímu blšanskému bossovi nepomohlo, že se z pankrácké cely odvolával na presumpci neviny, v čemž ho během návštěvy Prahy podpořil i šéf UEFA Lenart Johansson.

O to víc teď všichni napjatě čekají, jak Pelta z razie vyjde.

Pelta má pověst kontroverzního funkcionáře i podnikatele
Vizitka předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty (52), kterého zadržela policie v souvislosti s možným zneužitím dotací ministerstva školství:
Datum a místo narození: 27. listopadu 1964, Varnsdorf
Funkcionářská kariéra: předseda FK Jablonec (1991-99 a 2007-11), generální ředitel Sparty Praha (1999-2005), obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES (2005-07), dlouholetý člen výkonného výboru ČMFS, předseda FAČR (od 2011), člen komise plážového fotbalu FIFA (od 2012), místopředseda České unie sportu (od 2012), místopředseda Českého olympijského výboru (od 2016)
Vzdělání: střední průmyslová škola stavební v Liberci
Rodina: ženatý, manželka Simona, dcery Kateřina a Dominika, syn Adam
Ostatní: dlouholetý šéf a majitel klubu z Jablonce má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru, vedle fotbalu je též řadu let členem městského zastupitelstva za ODS; úspěšný a schopný podnikatel (obchoduje s nemovitostmi, má podíl v řadě firem) je považován za kontroverzní postavu, jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, avšak žádná podezření se nepotvrdila; od dětství chytal za Krásnou Lípu, Varnsdorf či Jablonec, hráčskou kariéru ukončil kvůli zranění předčasně; v roce 1991 byl zvolen předsedou tehdejšího LIAZu Jablonec, pod jeho vedením klub postoupil z třetí ligy do nejvyšší soutěže; do výkonného výboru domácího svazu (ČMFS) byl poprvé vybrán v roce 1995; na stříbrném Euru 1996 v Anglii působil jako manažer reprezentace; po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 vyhlásil za své priority ekonomickou jistotu a zlepšení pověsti i zvýšení prestiže národního týmu; podařilo se mu zajistit pro fotbal více peněz, rozjel projekt přestavby sídla svazu a ČR uspěla s kandidaturou na ME hráčů do 21 let 2015; upozornil na sebe i prodloužením smlouvy s reprezentačním trenérem Michalem Bílkem či "řešením" údajné korupční aféry, na kterou ho upozornil šéf Sparty Daniel Křetínský a která vyzněla do ztracena; i kvůli tomu mu široká veřejnost vyčítala malou důvěryhodnost, výzvu deníku Sport proti jeho znovuzvolení v roce 2013 podepsalo přes 16.000 lidí; ve volbách nicméně uspěl, neměl ani žádného protikandidáta; v druhém funkčním období se mu povedlo přivést k reprezentaci trenéra Pavla Vrbu z Plzně či uzavřít smlouvu s novým titulárním sponzorem nejvyšší soutěže, naopak neuspěl s prosazením kandidatury na spolupořádání mistrovství Evropy 2020 v Praze a kvůli bezpečnostním opatřením se stal terčem radikálních fanoušků, kteří ho vulgárním skandováním na stadionech uráželi; loni kvůli střetu zájmů skončil na nátlak veřejnosti jako šéf Jablonce; někdy se mu přezdívá Velkej čáp, jako svého největšího koníčka kromě fotbalu uvádí sbírání hub.
Zdroj: ČTK

Reklama