Hlavní obsah

Nový hráč o Peltovo křeslo: Proti biatlonu je fotbal dotacemi chudý příbuzný

Praha

Některá jména možných nástupců Miroslav Pelty již padla, o jiných se zatím jen spekuluje. Do bitvy o místo předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) se hlásí také Libor Duba, ředitel Ondrášovky, která s českým fotbalem již dlouhodobě spolupracuje. „Stojí za mnou kraje, neprofesionální a mládežnický fotbal. Během pátku se rozhodnu, ale velmi pravděpodobně kandidaturu přijmu,“ potvrzuje Duba exkluzivní informaci Sport.cz a Práva.

Foto: Profimedia.cz

Libor Duba na archivním snímku.

Článek

Stávající šéf asociace je v souvislosti s dotačním skandálem ve vazbě a volební valná hromada FAČR se rychle blíží. Konat se bude v Praze 2. června a do páteční půlnoci 12. května musí být na Strahov podány oficiální kandidatury.

Miroslav Pelta ji stihl podat ještě před svým zadržením, jeho vlivný místopředseda Roman Berbr ji zvažuje.

Majitelé prvoligových klubů vybírají někoho z trojlístku Petr Fousek (mezinárodní delegát UEFA a FIFA), Martin Malík (generální ředitel STES) či Petr Mlsna (místopředseda komise rozhodčích).

Nyní vstupuje do hry i Libor Duba, ředitel Ondrášovky. Jeho společnost je léta partnerem českého fotbalu. Několik sezón nesl její jméno Český pohár dospělých, nyní je Ondrášovka Cup zaměřen na všechny žákovské kategorie.

Fotbal dostává méně peněz na člena než menší sporty

„Trochu mě zaráží, že profesionální fotbal se ještě ani pořádně neosamostatnil, a už by chtěl ovládnout FAČR," naráží na středeční jednání majitelů prvoligových klubů a dává najevo, že za ním stojí fotbal neprofesionální.

„Byl jsem osloven a situace je dynamická. Ještě jsem se nerozhodl, ale během pátku nejspíš kandidaturu podám," avizuje Duba.

Má zpracované rozsáhlé podklady ohledně financování. „Vadí mi, že kvůli skandálu s dotacemi vznikl dojem, že si fotbal bere peníze, jež mu nepatří. Přitom od státu dostává peněz spíš míň než víc! Pokud přihlédneme k členské základně, tak u fotbalu vychází 2 tisíce korun na hlavu. A třeba v biatlonu 18 tisíc na člena," poukazuje šéf Ondrášovky.

Citelně chybí jednotná koncepce financování sportu

Připomíná, že financování sportu zkomplikovala novela loterijního zákona (2009) a pád Sazky (2011).

„Sazku si stát nechal ukrást vlastně pod rukama, výpadky se teď sanují dotacemi. Projevuje se, jak moc u nás chybí jednotná koncepce financování sportu," upozorňuje Duba, že zdaleka nejde jen o fotbal.

„Nikdo nic neukradl, proto je paradoxní, že ministryně Valachová těsně před svou rezignací spáchá politické harakiri a rozhodne o zastavení dotací. Ale proč? Od toho je přece ministryně, její náměstkyně a expertní komise, která o rozdělování prostředků rozhoduje. Vidím tady jasnou souvislost s děním na politické scéně," argumentuje Duba.

Připomíná také, že v západní Evropě profesionální fotbal až z 29 procent financuje fotbal neprofesionální a mládežnický.

„Bez toho nemůže fungovat. Již dlouho děláme s dětmi, zrovna nadcházející víkend máme další kola Ondrášovka Cupu. Dokážu si proto moc dobře představit, že zastavení dotací by dopadlo především na děti a nejmenší kluby v krajích a okresech. Teď letí silácká prohlášení, ale jsem zvědavý, kdo si takové rozhodnutí opravdu vezme před volbami na triko..." zdůrazňuje jeden z pravděpodobných kandidátů na šéfa českého fotbalu.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen