Hlavní obsah

Náčelník Berbr už režíruje valnou hromadu. Neumožnil Fouskovi oslovit českou komoru

Aktualizováno

Voláte po demokracii? Ale pánové, ta se v zákulisí tuzemského fotbalu nenosí. Alespoň v českých krajích, jež má pod palcem všemocný Roman Berbr, rozhodně ne. Zatímco v Brně mohli přípravné setkání moravské komory oslovit všichni tři kandidáti na funkci předsedy FAČR, do Prahy na setkání komory české pozval vlivný místopředseda jen svého koně Martina Malíka. A když další kandidát Petr Fousek požádal, aby mohl také promluvit, Berbr mu to neumožnil. Třetím z trojlístku kandidátů je Libor Duba.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Fousek, kandidát na funkci předsedy FAČR.

Článek

Jen pro pořádek. Ve středu (24.5.) a ve čtvrtek (25.5.) večer se v Brně a v Praze uskutečnila setkání moravské a české komory před volební valnou hromadou FAČR, plánovanou na pátek 2. června. Takováto předvolební setkání funkcionářů klubů i okresních a krajských fotbalových svazů jsou nepsanou vžitou praxí.

„Zatímco na moravské setkání jsem dopředu dostal od moravského místopředsedy pana Zlámala písemnou pozvánku, a do programu jednání bylo také zařazeno krátké představení kandidátů na předsedu FAČR, pozvánku na jednání české komory jsem neobdržel. Oslovil jsem proto českého místopředsedu pana Berbra s tím, že mám zájem na českém shromáždění vystoupit, ale pan Berbr mi sdělil, že mi to neumožní," popisuje čtvrteční dění Petr Fousek na své facebookové stránce www.facebook.com/FousekPetr/.

Zatímco jednání moravské komory se zúčastnili všichni tři kandidáti (Duba, Fousek, Malík), české komoře se představil pouze pan Malík. Je tedy jasné, koho mistr valných hromad Roman Berbr prosazuje. A ne nadarmo ho účastníci sešlosti oslovovali Čest, náčelníku...

"Pan Fousek není naším kandidátem a neexistuje žádná norma, která by nás nutila pana Fouska zvát kamkoliv. Pan Fousek ať vystoupí na valné hromadě a přesvědčí volitele, že on je ten správný. Mě přesvědčovat nemusí vůbec o ničem, já názor na něj nezměním," napsal Berbr v textové zprávě pro iDnes.cz.

Naprosto nedemokratický a účelový postoj

„Je to naprosto nedemokratický a účelový postoj, každý si jistě o tom udělá svůj obrázek." poukazuje Fousek a opakuje svůj důraz na transparentnost. „Delegáti české komory se musí sami svobodně rozhodnout, zda tendenčnost prospěje fotbalu a jaké signály tím vysílá..."

Od Berbra se dozvěděl, že není loajální vůči současnému předsedovi Miroslavu Peltovi. A že svolavatel má právo pozvat jen vybrané. Fousek oba důvody odmítá jako zástupné kádrování. „Fotbal nikomu nepatří a nikdo jej nevlastní, funkcionáři ho mají jenom řádně spravovat," zdůrazňuje.

Fousek ještě připomíná, že kromě české a moravské komory projednával situaci i profesionální fotbal, ovšem už 10. května - tedy ještě dva dni před uzávěrkou jmenovitých kandidatur, a proto majitelé klubů 1. ligy jednali interně za zavřenými dveřmi. Není známo, zda se LFA, tentokrát i s 2. ligou, do valné hromady ještě sejde.

Úroveň demokracie ve stalinském Rusku

Nad úrovní setkání české komory se pozastavuje také šéf Slavie, která Fouska podporuje. „Delegáti dostali instrukce, že je třeba volit Malíka, protože si to prý přeje Pelta," napsal Jaroslav Tvrdík ve svém tweetu.

„Berbr řekl, že se mají dívat během valné hromady na něj. Tohle má úroveň demokracie ve stalinském Rusku. Nikdy nebudeme jako Slavia součástí podobného divadla!" vyhlašuje Tvrdík.

Reklama

Související témata: