Hlavní obsah

Berbrovi vojáci narazili, fotbal předsedu nezvolil. Plzeňský Fouché je i tak spokojen

Praha

Sešikovaní jako Kimovi severokorejští vojáci, tak přistupovala drtivá většina českých delegátů na fotbalové valné hromadě k volebním urnám, aby naplnila příkaz svého náčelníka. Asociační místopředseda Roman Berbr zvedal za předsednickým stolem ruku jako první a oni ho následovali, on jim dal povel, koho volit za předsedu, a oni poslechli. Tentokrát však narazili na moravské šiky. Nebyly sice zformované tak jednotně, jako to bývalo zvykem na předchozích vypjatých valných hromadách, ale přesto zachovaly soudržnost, takže české delegáty zastavily a volby dovedly alespoň k patové situaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Členové výkonného výboru FAČR Roman Berbr (uprostřed) a Rostislav Votík.

Článek
Fotogalerie

Současné vedení FAČR k patu na Valné hromadě

Roman Berbr přichází na Valnou hromadu FAČR

Miroslav Jansta na Valné hromadě FAČR

Martin Malík o patové situaci na Valné hromadě FAČR

Petr Fousek po Valné hromadě FAČR

Vítězem se tudíž nestal ani kandidát české komory Martin Malík, jenž mínil z role šéfa společnosti STES, tedy Berbrova faktické podřízeného, povýšit do předsednického křesla FAČR a stát se Berbrovým nadřízeným. Anebo tam měl být povýšen...

Nestal se jím ale ani Petr Fousek preferovaný některými ligovými kluby v čele s pražskou Slavií a především fotbalovou Moravou.

Faktickým vítězem a vládcem nad fotbalem je v panující patové situaci dál Roman Berbr. "Rozhodně se necítím jako poražený," tvrdil s úsměvem na rtech. Ostatně, už po zadržení stávajícího předsedy Miroslava Pelty obviněného z machinací při dotačním řízení pro sport, prohlásil, že navenek sice bude vládnout fotbalu první místopředseda Zdeněk Zlámal, uvnitř mu však bude velet on.

Teď si Roman Berbr tento přisvojený mandát prodloužil o další týdny a měsíce, protože další, tentokrát ovšem mimořádná volební valná hromada, se má sejít do konce tohoto roku.

Nabídka Moravy neprošla

Fotbalové veřejnosti, stejně jako politické reprezentaci či některým sponzorům tím dal najevo, že jsou mu jen pro smích a pobavení všechny apely zaznívající před valnou hromadou i v jejím průběhu, aby se kandidatury na místopředsedu za Čechy a místa ve výkonném výboru vzdal a fotbal tak mohl vyslat signál, že to myslí s očistou vážně.

Na kandidátní listině zůstal, volby dovel k patu. Vyhovuje mu, neboť mu zaručuje pokračující moc a vliv. I nabídku Moravy, která - jak prozradil slávistický šéf Jaroslav Tvrdík na svém twitteru - chtěla ústy svých vyjednávačů přistoupit v dohadovacím řízení na podporu Malíka do funkce předsedy za to, že Berbr nebude vůbec kandidovat, on a jeho lidé odmítli.

Logicky, protože se hrálo o hodně. Nejen o vládu a moc nad fotbalem, ale třeba i o vliv na (...a také nad) komisi rozhodčích, kterou Berbr abdikací Damkové a příchodem Poláka Listkiewicze ztratil. A dost možná i o to, aby i Pelta mohl v případě zproštění obvinění znovu na funkci předsedy kandidovat. "Představit si to sice dovedu, ale je to nereálné," pravil ostatně pobaveně Berbr.

I příslib půjčky dvou miliónů eur od UEFA, jenž by pomohl asociaci přežít, kdyby snad do konce června nepřišly dotační peníze od ministerstva školství, resp. státu, proto šel přes palubu. A to přesto, že byl podmíněn zvolením nového vedení a hlavně předsedy, který by musel žádost parafovat. V panující konstelaci nezbude než jednat ve švýcarském Nyonu o půjčce znovu.

Fotbal si vystavil vysvědčení

Žádný z kandidátů na předsedu neodcházel z valné hromady jako vítěz, tím se stal nakonec zase Roman Berbr. Svého favorita sice z role podřízeného do šéfovského křesla nepovýšil, za nitky tahat a fotbalu vládnout však bude dál. Jako věhlasný francouzský mistr intrik a konspirací Joseph Fouché.

Fotbal si tím vystavil vysvědčení sám. A veřejnosti dal na srozuměnou, že nic měnit nechce, neboť mu vyhovuje, když je stav zakonzervovaný a má ho v hrsti plzeňský Fouché.

Je tudíž otázkou, zda týdny a měsíce do mimořádné valné hromady fotbalu postačí, aby prohlédl a dospěl k rozumu, jak si mnozí slibují. Po páteční srážce Bebrových delegátů zformovaných po vzoru velkého korejského Kima do jedné linie a moravských šiků o tom lze vážně pochybovat.

Reklama

Související témata: