Hlavní obsah

Nový skotský hrdina! Anglii dal dva krásné góly z přímých kopů

Glasgow

Dva přímé kopy v závěru utkání, dva góly. Útočník Celtiku Glasgow Leigh Griffiths se dočkal první trefy ve skotském národním týmu. Tu druhou přidal o tři minuty později. Obě vstřelil v ostře sledovaném duelu s Anglií, který se odehrál v glasgowském Hampden Parku. Skoti ještě v 87. minutě prohrávali 0:1, v 90. už díky Griffithsovi vedli 2:1. Ani to jim však nestačilo na zisk tří bodů v kvalifikaci o mistrovství světa, protože na konečných 2:2 stihl vyrovnat Harry Kane.

Foto: Lee Smith, Reuters

Leigh Griffiths se raduje z druhého gólu do sítě Anglie.

Článek

„Jsem vyčerpaný... Mohl jsem být naprosto spokojen. Dát dva góly, být mužem zápasu a mít tři body, ale jedna ztráta koncentrace na konci zápasu nás o to připravila," mrzelo šestadvacetiletého Griffithse v rozhovoru pro BBC.

Vítězství mohlo být pro Skoty opravdu velmi cenné, protože pořád jsou ve hře o postup na fotbalové mistrovství světa. „Stále máme velkou šanci," věří Griffiths. „Máme před sebou čtyři velmi hratelné zápasy. Pokud si udržíme výkonnost z posledních dvou utkání, máme velkou šanci," dodal skotský forvard.

Odveta za volby?

Spoustě Skotů jistě pořádně zkazilo náladu to, co se událo ve čtvrtek. Scottish National Party (SNP), politická strana usilující o odtržení Skotska od Spojeného království, značně oslabila svůj vliv v britském parlamentu, když ve volbách přišla dokonce o 21 křesel.

Nezbývalo tak nic jiného, než to Angličanům nandat na fotbalovém hřišti. K tomu se Skotům naskytla příležitost hned dva dny po volbách. Kdy jindy přerušit sérii bez výhry nad odvěkým rivalem, která se táhne od roku 1999, než právě v sobotu vpodvečer?

A kýžené vítězství nakonec bylo opravdu hodně blízko. Přesně minutu a půl před koncem avizovaného nastavení přišli Skoti o vedení 2:1.

Skotský list The Herald před zápasem přišel se spekulací, zda by na výsledek SNP nemělo vliv, kdyby se volby naopak konaly pár dnů po ostře sledovaném fotbalovém klání, kdy se na základě případného kladného výsledku mohla vzedmout vlna patriotismu ve Skotsku.

Kvalifikace o MS 2018, skupina F:
Glasgow: Skotsko - Anglie 2:2 (0:0)
Branky: 87. a 90. Griffiths - 70. Oxlade-Chamberlain, 90.+3 Kane. Rozhodčí: Tagliavento (It.).

Reklama

Související témata: