Hlavní obsah

Brabec už je v Genku mazákem, umístění mu ale radost kazí

Pětadvacetiletý stoper Jakub Brabec byl loni v belgickém klubu KRC Genk nováčkem a zahrál si Evropskou ligu. Letos už se zařadil mezi mazáky. Mrzí ho ale, že klub je jen v polovině tabulky a reprezentace ztratila šanci na baráž a boj o postup na mistrovství světa, jak přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy v Belgii a v Norsku.

Článek

Začnu reprezentací. Kvalifikace pro český tým skončila vlastně už v září v Belfastu, kde padla poslední naděje na baráž. Jak se hledala motivace do zápasů, v nichž vlastně o nic nejde?

Ono je v reprezentaci pořád o co hrát. Určitě o prestiž a důstojné rozloučení i kvůli fanouškům. A také o vylepšení koeficientu, abychom se v Lize národů dostali do druhé skupiny, protože čím výš se dostaneme, tím lépe budeme nasazeni do losu kvalifikace o příští mistrovství Evropy.

Takže byste chtěli i kvůli fanouškům v neděli v Plzni San Marino rozstřílet?

Rozstřílet... Něco slibovat, je ošidné. Nikdy to není úplně jednoduché, spousta týmů má s těmito fotbalovými „trpaslíky" problémy. Do zápasu musíme jít s pokorou, nic nepodcenit a co nejdřív dát gól. A pak můžeme myslet na další, a hlavně je vstřelit.

Jak jste zatím spokojený s podzimem v Genku?

Odehrál jsem většinu zápasů, ale bohužel se nám výsledkově tolik nedaří. Jsem v prostředku tabulky, bodů bychom potřebovali víc. Ve hře je play off, musíme jich proto nahrát co nejvíc, aby nám tahle meta na jaře zase neutekla jako letos.

V minulé sezóně jste se namlsali účastí v Evropské lize. Chybí vám letos?

To víte, že chybí, je to velká škoda.

Co momentálně Genku nejvíc schází, aby hrál o vyšší příčky tabulky?

Zkušenost. Tým se v létě hodně obměnil, přišli noví mladí hráči. Zkušené týmy nás pak obírají o body. Nepřehrávají nás ani tak herně, jako střelecky a řešením klíčových momentů. Třeba standardní situace nám na podzim tolik nejdou a oni toho dokáží využít. Nám ta zkušenost chybí právě v zakončení. Co je nám platné, že soupeře dokážeme přehrát, vytvořit si šance, když je pak neproměníme.

Cíle KRC Genk nejsou v této sezóně tak vysoké?

Rozhodně jsou. Chceme se dostat do play off 1, v němž je relativně snazší cesta probojovat se do Evropy přes Belgický pohár, což znamená vyhrát pět zápasů a jsme v Evropské lize. Jenže stejně přemýšlejí i ostatní týmy, takže je to boj, a podaří se to jen jednomu.

V Genku jste druhou sezónu, ale už jste se dostal do role zkušeného mazáka...

Je to tak, přišlo to s tou obměnou kádru. Loni jsem byl nováček a patřil k těm mladším hráčům, letos už patřím mezi ty starší. Tak mě trenér Albert Stuivenberg i spoluhráči berou. Na jednu stranu jsem za tu pozici rád, na druhou, když se nedaří, jede to za námi staršími.

Čeští fotbalisté působící v Německu říkají, že když je problém, první to odnášejí cizinci. Platí to i v Belgii?

Tady to tak není, neřeší se, kdo je Belgičan a kdo cizinec. My máme hodně mezinárodní mužstvo. Na tohle se nikdo neptá, řeší se, kdo co jak má hrát, abychom se zlepšili.

Už jste se v Belgii plně zabydlel?

Jsem tam přes rok, takže ano. Žije se nám v Belgii dobře, máme pohodu a klídek.

A co říkáte jako odchovanec situaci ve Spartě?

Pochopitelně mě mrzí. Jako fanoušek Sparty bych chtěl vidět výsledky, které teď ale nemá. Na druhou stranu chápu, že Sparta se pro něco rozhodla, takže se snažím věřit tomu, že jde správnou cestou a bude to lepší a lepší.

Reklama