Hlavní obsah

Chudák Baník. Podle komise dala Slavia vítězný gól ve finále z chybně nařízené penalty

Aktualizováno

Rozpálení byli do běla, protestovali, ale marně. Baníku se nyní dostalo alespoň morální satisfakce. Podle komise rozhodčích FAČR dali fotbalisté Slavie ve finále domácího poháru s Ostravou vítězný gól z chybně nařízené penalty. Pražané vyhráli 2:0 a završili double. Baroš a spol. mají ještě poslední naději na postup do pohárové Evropy v kvalifikačním duelu s Mladou Boleslaví.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Daniel Holzer a Nemanja Kuzmanovič z Ostravy a sudí Petr Ardeleanu. Penaltu pro Slavii neodvolal.

Článek

Finále v Olomouci řídil Petr Ardeleanu. Rozhodčí za bezbrankového stavu nařídil proti Baníku penaltu, z níž Tomáš Souček poslal Pražany v 37. minutě do vedení. Důvodem mělo být zatažení Václava Procházky za rameno Michaela Ngadeua.

Verdikt nijak nezměnilo ani video, u kterého seděl jako hlavní Miroslav Zelinka.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Daniel Holzer z Ostravy v diskusi s hlavním sudím Petrem Ardeleanem.

Komise rozhodčích přísný verdikt odsoudila. "Petr Ardeleanu se dopustil chyby, když nesprávně nařídil pokutový kop ve prospěch Slavie," praví se v komuniké.

Výrok rozlítil i ostravského kapitána Milana Baroše, jenž byl mezi náhradníky. Druhý nejlepší střelec v historii české reprezentace dostal mimo hřiště od Ardeleanua červenou kartu, protože v návalu vzteku poškodil střídačku. Baník neuspěl s protestem proti hráčovu vyloučení a Baroš vynechal nedělní poslední zápas ligové nadstavby v Plzni.

Klokani měli prohrávat o dva góly

Výraznou chybu s velkým dopadem na výsledek a dokonce konečné pořadí ligy udělali také rozhodčí v závěrečném kole skupiny o záchranu v Ďolíčku. Za stavu 1:0 pro Opavu v 82. minutě asistent sudího Miroslav Fišer chybně odmával ofsajd při brance hostujícího Filipa Součka. Bohemians 1905 místo toho ve čtvrté minutě nastavení srovnali na 1:1, udrželi 13. místo a poslali do baráže Příbram.

V závěrečném kole nadstavby poškodili rozhodčí ve skupině o záchranu také Karvinou na Slovácku. Asistent Radim Dresler po hodině hry špatně odmával ofsajd při dorážce hostujícího Vojtěcha Waly. Domácí nakonec zvítězili 2:0.

Reklama