Hlavní obsah

Sparta přemohla Plzeň a je ve finále. Postoupil i Liberec

pan, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Fotbalový MOL Cup zná finalisty. O trofej si 1. července zahrají Sparta a Liberec, který bude mít výhodu domácího protředí. Letenští večer v semifinále porazili Plzeň 2:1. Liberečtí před tím zvítězili na hřišti Olomouce 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák ze Sparty se raduje z gólu v semifinále poháru proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Sparta v souboji třetího s druhým týmem ligy potvrdila zlepšenou formu a připsala si šestou soutěžní výhru za sebou. Už v prvním poločase se o ni postarali brankami Guélor Kanga z penalty a Libor Kozák, hosté snížili až v 90. minutě zásluhou Milana Havla.

Západočeši ve dvanáctém soutěžním utkání pod trenérem Adrianem Guľou poprvé prohráli a nenavázali na nedávné vítězství 2:1 z Letné v úvodním utkání po koronavirové přestávce.

Liberečtí vstoupili do zápasu aktivněji a svou převahu gólově vyjádřili v 29. minutě, kdy centr Martina Koscelníka proměnil hlavičkou Jakub Pešek. Druhý parádní moment ze strany hostů přišel těsně před koncem poločasu. Z přímého volného kopu se zhruba z dvaceti metrů prosadil Akmed Alibekov, na jehož přesnou ránu byl olomoucký Mandous krátký.

Domácí se vrátili do hry v 54. minutě, když se parádně prosadil hlavičkou Lukáš Juliš a snížil na 1:2. Naděje Olomouce stouply ještě více po vyloučení Jana Kuchty, který v 73. minutě dostal za ruku druhou žlutou a následně červenou kartu. Hanáci však již početní převahu využít nedokázali a Liberec si tak zajistil finále.

Už před druhým zápasem bylo jasné, že finále se uskuteční v Liberci. V platnost zde přichází pravidlo, které říká, že finálový duel se uskuteční na hřišti týmu, který je k hracímu dni semifinále (17. červnu) na horším umístění v ligové soutěži.

Liberec postoupil do finále poprvé od svého posledního celkového triumfu v poháru v roce 2015. Pražané naposledy hráli finále ještě o rok dříve, kdy v penaltovém rozstřelu zdolali Plzeň a po triumfu v lize završili double. Sparta poté v létě zdolala Viktorii i v domácím Superpoháru a od té doby čeká na jakoukoliv trofej.

Liberec bude hrát v samostatné historii finále poháru popáté, Pražané už pojedenácté. Slovan bude usilovat o třetí prvenství, sparťané o sedmé.

Semifinále MOL Cupu se původně mělo hrát v dubnu, kvůli koronavirové pandemii ale bylo odloženo. Na stadionu po dalším uvolnění opatření proti nemoci covid-19 mohlo být 2500 osob včetně všech aktérů zápasu, do hlediště na Letné se tak dostalo 1951 diváků a na Hané 1807 příznivců.

Semifinále MOL Cupu:
Olomouc - Liberec 1:2
Branky: 54. Juliš - 29. Pešek, 45. Alibekov
Sparta - Plzeň 2:1
Branky: 15. Kanga z pen., 28. Kozák - 90. Havel

Reklama

Související témata: