Hlavní obsah

Je to pako. Vychutnáme si ho, zlobil se kouč Liberce na Kuchtu. Slovan přesto zhmotnil sen

Olomouc

Na Andrově stadionu vytryskla fontána liberecké radosti. Domácí Olomouc srazili fotbalisté Slovanu v první půli dvěma ranami a navzdory Julišově korekci, vyloučení Kuchty i následným snahám Sigmy o obrat si po pěti letech zahrají v MOL Cupu o trofej!

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jan Kuchta (vlevo) z Liberce dává gól, který kvůli hře rukou nebyl uznán.

Článek
Fotogalerie

„Zvládli jsme semifinále jako tým. Odbojovali jsme ho od začátku až do konce," hřálo Jakuba Peška, který po necelé půlhodině hlavou otevřel skóre po precizním Koscelníkově centru a druhý hřebíček do rakve pak zasadil Hanákům těsně před pauzou z přímého volného kopu parádní ranou do šibenice Ukrajinec Alibekov.

Hostům vyšla taktika. Zaměřili se na důslednou defenzivu, soupeře v první půli nepustili vůbec k ničemu a sami s nabídnutými příležitostmi naložili mistrně. Dva jejich zásahy byly pro další vývoj utkání klíčové. „Chtěli jsme zesílit střed hřiště tak, abychom byli kompaktní. Nechtěli jsme Sigmu napadat vysoko. Přijeli jsme ji nachytat na brejky, v nichž jsme velmi silní," tvrdil kouč Pavel Hoftych. Přitom ještě pošetřil tahouna Malinského, jenž v úvodu duelu usedl jen na lavičku náhradníků.

O poločase vše vypadalo na hladký liberecký postup. Hosté plánovali i po změně stran stejný způsob hry, který jim nesl ovoce. "Chtěli jsme splétat pavučinu v defenzivním bloku, abychom zachytávali přihrávky soupeře. Být aktivní v tlaku na míč na naší půlce a počkat si na brejkové situace. Věděli jsme si, že kdykoliv může přijít kontaktní gól. Připomněli jsme jim slavnou Csaplárovu past a jsem rád, že jsme do ní nespadli," těšilo Hoftycha.

Sigma ovšem po přestávce přidala na obrátkách. Hru zjednodušila a Juliš hlavou vzkřísil její naděje. Navíc se brzy poté dopustil klukoviny střídající Kuchta, jenž se během čtyř minut nechal vykartovat. Nejprve se dopustil nesportovního chování, poté při šanci místo hlavy usměrnil míč do sítě rukou a mazal pod sprchy. Slovan tak od 73. minuty dohrával v deseti. „Je to pako a my si ho vychutnáme. Bude se muset s kabinou nějak vyrovnat, protože šel na hřiště, aby mužstvu pomohl, a ne ho oslabil," durdil se trenér Slovanu, jenž neměl pro Kuchtovu červenou kartu pochopení.

„Neumím si představit, že by Sigma pak vyrovnala a kluci měli v prodloužení dalších dvakrát patnáct minut, v nichž by válčili proti jedenácti. To by nás taky mohlo zabít do konce sezony," připomněl. Ostatně nebyl sám, kdo se čílil. „Nevidím do jeho hlavy, nemluvil jsem s ním, ale byla to pro nás komplikace. Museli jsme se zatáhnout všichni pod balon, mají nepříjemné útočníky, nahoru jšel potom i Víťa Beneš," přitakal Pešek, který věří, že se rychlonohý útočník parťákům za zbytečné vyloučení revanšuje nějakou pochoutkou. „Rád nám nosí vajíčka, tak jich tentokrát donese asi hodně," culil se šestadvacetiletý záložník.

Severočeši se ale s prekérní situací vypořádali, v hektické koncovce pustili soka už jen do jediné šance, kterou spálil Juliš. Čas jim ale utíkal ukrutně pomalu. „Medy (asistent Pavel Medynský) mi říká dvě minuty do konce, já se ho za dvě minuty ptám, kolik zbývá a on odpoví, že ještě minuta a půl," usmál se Hoftych a zhluboka si oddechl.

Jeho svěřenci ovšem postoupili zaslouženě a v první červencový den tak na vlastním stadionu U Nisy vyzvou ve finále Spartu. Zároveň tím zabojují i o vstupenku do pohárové Evropy.

Reklama