Hlavní obsah

Kotal se na penaltu nedíval. Trofej přišla v pravou chvíli, jásají sparťané

Liberec

Pověrčivost trenérů vítězí. Kouč mistrovské Slavie se zásadně nedívá, když jeho borci kopou penalty. Slaví úspěchy. Sotva se na Musu o víkendu koukal, útočník hned neproměnil. Stejný recept předvedl na lavičce také jeho sparťanský kolega Václav Kotal. Když se v Liberci rozbíhal Guélor Kanga, tak sklopil hlavu dolů. „Nedívám se, reaguji až podle fanoušků,“ usmívá se Kotal. Afričan neselhal a přisoudil Spartě MOL Cup, její první trofej po šesti letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Kotal s trofejí za vítězství ve finále MOL Cupu v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Penalta rozhodla. Kanga jich ve Spartě proměnil sedmnáct z osmnácti, jen jednou na Slovácku neuspěl. „Stoprocentní střelec, což je důležité," kvituje Václav Kotal.

K penaltám se teď nedostává ani Bořek Dočkal. „Není důvod exekutora měnit. Je úspěšný, a když si míč vezme, podporu týmu dostane," ujišťuje kapitán.

Právě 67letý kouč Kotal ukončil šest let čekání letenského klubu na další trofej. „Jako hráč jsem vyhrál dvakrát Československý pohár, ale je to tak dlouho, že už si na ně ani nepamatuji. Tak jsem rád, že jsem si pohár připomněl jako trenér," usmívá se Kotal, který se Spartou vyhrál trofej v roce 1976 proti Slovanu Bratislava a v roce 1980 proti ZŤS Košice.

Už byl nejvyšší čas

Sparta si zajistila účast ve 3. předkole Evropské ligy; pokud aktuální ročník Evropské ligy vyhraje tým, který si zároveň z domácí soutěže zajistí účast v základní skupině, půjde dokoknce vítěz českého poháru přímo do skupiny.

„Po šesti letech už byl nejvyšší čas získat další trofej. Prožíváme skvělé okamžiky, každý na ně bude po zbytek života vzpomínat. Jsem rád za lidi, kteří neměli šest let takovou možnost. Zvládli jsme těžký zápas jako tým," líčí Dočkal.

„Každý si oddechl, čekali jsme na pohár dlouho. Přišel v pravou chvíli, myslím, že zaslouženě," přidává se stoper Lukáš Štetina.

„Nezačali jsme dobře, snad kvůli nervozitě. Prostředí a vědomí finále mělo vliv. Jsem rád, že i když se Liberec dostal do vedení, vůlí jsme finále zlomili," cení si Kotal.

Reklama