Hlavní obsah

Předání poháru v rukavičkách, medaile ze samoobsluhy. Oslava však musí být!

Liberec

Finále v kulisách doby. Hráčům medaile nikdo nevěšel na krk, brali si je sami z připraveného stolku jako v samoobsluze. Pohár pro vítěze pak kapitánovi Sparty Bořku Dočkalovi po výhře 2:1 nad domácím Libercem předal Martin Malík v bílých rukavičkách. Šéf FAČR musel před nezvyklým ceremoniálem podstoupit test na koronavirus. Podstatné však je, že MOL Cup byl dohrán a má vítěze...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Sparty po vyhraném finále MOL Cupu na hřišti Slovanu Liberec.

Článek
Fotogalerie

Decentní finále. Kvůli opatřením proti novému koronaviru se odehrálo v netradičním režimu. Na stadion U Nisy s kapacitou zhruba 10 tisíc míst se dostalo jen 2351 diváků. Neobvyklé bylo i předávání trofejí.

„Pro mě nehraje vůbec žádnou roli, okamžik jsme si všichni užili. Mě jedině mrzí, že nejsou plné tribuny, abychom radost mohli sdílet s co nejvíce lidmi. Jestli si vezmu medaili ze stolku, nebo mi ji někdo podá, je nepodstatné. Vyhráli jsme pohár a ať jsou okolnosti jiné, než je zvykem, radost nám nemůžou zkazit," ujišťuje kapitán Bořek Dočkal.

Mistrovský titul před týdnem v ometených podmínkách oslavili slávisté. A zisk první trofeje po šesti letech oslaví i jejich letenští rivalové.

„Za mě určitě oslavy budou. Všichni musíme být rozumní a vědět, že nemáme 14 dní na to dávat se znovu dohromady, ale užít si triumf musíme. Už jsem dnes klukům říkal, že ve fotbale nikdy nevíš, kdy přijde další taková šance zvednout trofej nad hlavu. Nebo jestli vůbec přijde, jací kolem tebe budou lidé," poukazuje kapitán národního týmu.

Oslavy se nezapomínají

Mluví i z vlastní zkušenosti. „První finále hraji ve 20 letech a mám pocit, že takových zápasů bude ještě mraky. Pak zjistím, že za celou kariéru byly třeba dva tři," uvědomuje si Dočkal, že zdaleka ne každý rok je šance slavit.

Oslavy začaly již v noci na letenském stadionu, kam mužstvo dovezlo pohár čekajícím fanouškům.

„Je potřeba si to teď užít, protože na tyhle momenty bude člověk celý život rád vzpomínat. Možná víc než na jednotlivé okamžiky zápasu si člověk vzpomene na oslavy a jak radost sdílel s lidmi okolo sebe..."

Právě z Liberce se Dočkal před lety vydal na zahraniční štace. Pořádání finále mu přál, výhrady však neskrývá.

„Přijde mi trošku nešťastné, že v době, když už na tribunách může být maximálně 5000 lidí, tak hrajeme na stadionu, který bohužel umožňuje jenom polovinu povolené kapacity. Škoda. Zvlášť po období, které celosvětově přišlo. Lidé se těšili, že zase něco začne, že se budou moci vrátit do normálního života, sledovat fotbal, mít z toho radost," argumentuje Dočkal.

Pořadatel finále, jímž je FAČR, rozdělil lístky mezi oba tábory.

Oba kluby umožnily fanouškům sledovat utkání na dálku. Zápas se promítal na velkoplošné obrazovce v Liberci u radnice a v Praze na stadionu Sparty na Letné, kam se dostalo 1000 lidí. Fanoušci sledovali duel za hlavní tribunou a klub pro ně připravil i stolky s lavičkami a občerstvení.

Reklama

Související témata: